economie cultuur politiek RSS

Taiwan vuurt per ongeluk raket; vissersschip geraakt

De Taiwanese marine heeft vrijdag tijdens een oefening abusievelijk een anti-schipraket afgevuurd. De raket sloeg in op een Taiwanese kotter en doodde één opvarende.

De Hsiung Feng III-raket werd gelanceerd vanaf een marineschip dat in de haven van Kaohsiung lag. In eerste instantie werd gemeld dat de raket in zee was gevallen. Maar later werd duidelijk dat hij was ingeslagen op een vissersschip dat in de Straat van Taiwan voer, tussen Taiwan en het Chinese vasteland. Omdat de raket niet op scherp stond explodeerde het projectiel niet. Door de inslag werd de kapitein gedood en raakten drie bemanningsleden gewond.

Volgens de Taiwanese marine is het incident te wijten aan een menselijke fout. Voorafgaand aan een oefening op volle zee, werden door de bemanning lanceerprocedures nagelopen. Daarbij is per ongeluk ook de laatste stap genomen.

 

Communicatielijn

Na het incident heeft de marine het Chinese ministerie van defensie geïnformeerd. Waarschijnlijk had het Volksbevrijdingsleger de lancering vanaf Taiwan al waargenomen. Van Taiwanese zijde werd benadrukt dat de lancering een vergissing was. "Dat dit een politieke motivatie heeft of crisis moet creëren is niet het geval", aldus een verklaring van de marine.

Het incident komt op een moment dat de diplomatieke spanningen tussen China en Taiwan steeds verder oplopen. De Chinese leiders zijn bang dat de nieuwe regering van president Tsai Ing-wen aanstuurt op onafhankelijkheid. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie die weer met het moederland moet worden herenigd. Vorige week werd bekend dat de Chinese overheid de officiële communicatielijn met de regering in Taipei heeft verbroken. "Omdat de Taiwanese zijde de basis voor het Eén China-principe, de 1992 Concensus niet erkent, is het Chinees-Taiwanese contact en communicatiemechanisme inmiddels gestopt", aldus het bureau voor Taiwanese zaken.

vrijdag 1 juli 2016


Gerelateerde onderwerpen:

China verbreekt communicatie met overheid Taiwan
Taiwanees kinderkoor niet welkom in China
'China zet mes in toeristenvisa voor Taiwan'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder