economie cultuur politiek RSS

Xi: 'corruptie grootste vijand van partij'

Xi: 'corruptie grootste vijand van partij'

President Xi Jinping beloofde vrijdag de strijd tegen corruptie in China voort te zetten, in een rede ter gelegenheid van de 95ste verjaardag van de communistische partij. Ook sprak hij zich krachtig uit over territoriale conflicten en de relatie met Taiwan.

De geschiedenis heeft bepaald dat de communistische partij China leidt, maar diezelfde geschiedenis zal met de partij afrekenen als die zijn zaakjes niet op orde heeft. Dat zei Xi vrijdag in een anderhalf uur durende rede in de Grote Hal van het Volk in Beijing, die rechtstreeks op de staatstelevisie werd uitgezonden.

De president zei dat hij 'het politieke ecosysteem' wilde zuiveren. "Het grootste gevaar voor de regerende partij is corruptie. We moeten een ferme wil tonen, onze zero tolerance-houding volhouden, alle zaken onderzoeken en diegenen die corrupt zijn straffen, zodat er geen plaats is in de partij voor corrupte elementen", aldus de Chinese president en partijleider. Hij vroeg het Chinese volk herhaaldelijk om vertrouwen in de partij.

 

Bittere fruit

China zoekt geen hegemonie in Azië, noch zal het zijn belangen verkwanselen. Xi verwees naar de oplopende spanningen in de Zuidchinese-Zee toen hij benadrukte dat China geen ruziezoeker is, maar niet onder externe druk zal buigen in territoriale kwesties. "Niemand mag verwachten dat wij het bittere fruit zullen slikken van schade aan onze soevereiniteit, veiligheid en ontwikkeling", zei Xi. En hij zei dat andere landen de consequenties zullen ervaren als zij Chinese belangen ondermijnen.

Hij laakte de militaire aanwezigheid van de Verenigde Staten in de Zuidchinese-Zee, zonder de naam van dat land te noemen. "China zal zijn militaire strategie van een actieve nationale defensie voortzetten. Wij zullen niet regelmatig dreigingen opzoeken of onze militaire macht vertonen bij andermans voordeur. Spierballenvertoon zegt niets over werkelijke kracht en zal niemand afschrikken", aldus Xi. Hij riep andere landen in de regio op met China samen te werken in plaats van de confrontatie te zoeken.

 

Waarschuwing aan Taiwan

De president herhaalde dat China niet zal accepteren dat Taiwan de onafhankelijkheid uitroept. "De 1,3 miljard Chinezen en het totale Chinese ras zal er nooit mee instemmen dat enig persoon, op enig ogenblik enige actie zal ondernemen om het land te splijten."

De communistiche partij maakte donderdag bekend dat vorig jaar 965.000 nieuwe leden zijn toegetreden (plus 1,1 procent). Daarmee bedraagt het aantal partijleden nu 88,75 miljoen.

vrijdag 1 juli 2016


Gerelateerde onderwerpen:

China dreigt met verwijderen Filipijns marineschip
China verbreekt communicatie met overheid Taiwan
Europese Commissie: vrije doorgang Zuidchinese-Zee

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder