economie cultuur politiek RSS

Nieuwssites mogen niet meer uit sociale media putten

Chinese media mogen zich voor hun berichtgeving niet meer op sociale media beroepen. Het verbod is volgens de internetautoriteit bedoeld om het verspreiden van nepnieuws en onjuiste geruchten te voorkomen.

Om informatie van sociale media te gebruiken, is voortaan voorafgaande toestemming nodig. Nieuwssites moeten de informatie eerst laten verifiëren door de overheid. Dat maakte de Chinese Cyberspace Administratie zondag bekend.

Volgens de internetwaakhond moet het verbod leiden tot uitbanning van informatie uit tweede hand om nieuws te creëren of de feiten te verdraaien door speculaties en verbeelding. "Alle niveaus van internettoezicht moeten oprecht hun verantwoordelijkheid nemen voor online berichten, hun toezicht en onderzoek versterken en nep en onfeitelijk nieuws afhandelen", aldus een verklaring.

 

Nieuwsgaring moeilijker

Om het verbod te ondersteunen publiceerde de internetautoriteit een lijst onjuiste berichten die door nieuwssites waren overgenomen. Op de lijst staan onder meer een bericht over een busbrand die nooit heeft plaatsgevonden en een reportage over een dorp waarvan de vrouwelijke inwoners worden beschuldigd promiscue te zijn. Diverse mediabedrijven zoals Sina en Tencent zijn eerder bestraft voor het publiceren van nieuws dat niet waar blijkt te zijn.

Het Chinese internet is inderdaad een bron van hele en halve waarheden, waarvan sommige door de media worden overgenomen. In de praktijk zal de nieuwe regel het journalisten moeilijker maken verslag te doen van misstanden en sociale onrust, die vaak als eerste op sociale media worden gemeld. China nam eerder een wet aan die het verspreiden van onware geruchten door burgers strafbaar maakt.

dinsdag 5 juli 2016


Gerelateerde onderwerpen:

China benoemt nieuwe internet-tsaar
Internetautoriteit wil einde aan chaotische reacties
Mediatoezichthouder wil 'totale loyaliteit' van makers

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder