economie cultuur politiek RSS

Partij gaat strijd aan met geschiedvervalsers

De communistische partij van China moet de strijd aangaan met personen die opzettelijk de geschiedenis verdraaien. Met name op internet is er een stroom van onjuiste feiten, zegt een partijhistoricus.

Het internet is 'het belangrijkste slagveld' waar twijfel wordt gezaaid over de historische rol van de partij, de geschiedenis wordt verdraaid of de partij wordt belasterd. Dat zei Zhang Shujun, adjunct-hoofd van het onderzoekscentrum voor de partijgeschiedenis, woensdag op een persconferentie. Volgens Zhang gaan burgers hierdoor ten onrechte twijfelen aan de eenpartijstaat.

Hij roept op onjuiste opvattingen op te sporen en actief te weerspreken. "Onze focus ligt op het verzamelen en evalueren van foutieve meningen en onjuiste tendensen op het internet en ze recht zetten", aldus Zhang. Hij noemt als voorbeeld het gerucht dat Mao Zedong gebruik maakte van een ghostwriter. Archiefonderzoek leverde volgens Zhang de originele manuscripten op, die bewezen dat Mao wel degelijk de geestelijk vader was.

 

Taboe

De geschiedenis van de Volksrepubliek is een gevoelig onderwerp. De communistische partij rechtvaardigt zijn monopolie op de macht in China met de verworvenheden voor het land. Overdrijving van die rol, of juist bagatellisering en zelfs verdoezeling van historische gebeurtenissen horen daarbij.

De heldenrol van de communisten in de strijd tegen Japan kan in China niet snel overdreven worden. Dat de later verdreven nationalisten in de Tweede Wereldoorlog ook een grote rol speelden, komt minder goed uit. De Grote Sprong Voorwaarts, de Culturele Revolutie of meer recent de Tiananmenopstand zijn juist weer taboe-onderwerpen, waar binnen China geen onderzoek naar kan worden gedaan.

woensdag 6 juli 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Wetenschapper in het nauw na tip over Mao
Chinese auteur mag prijs niet ophalen in VS
China heeft genoeg geleerd van het verleden

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder