economie cultuur politiek RSS

Ideologische bijstand voor nieuwe sociale klasse

Ideologische bijstand voor nieuwe sociale klasse

De communistische partij gaat de groep jongvolwassenen benaderen die vanwege studie of werk in het buitenland verbleven of veel met buitenlanders te maken hebben. Het Verenigd Front heeft deze nieuwe sociale klasse uitgeroepen tot speerpunt van zijn beleid.

Gestudeerd in het buitenland, werkzaam bij een buitenlandse onderneming, een NGO of in de online media? Het Verenigd Front heeft u op het oog. De overheidsorganisatie zegt dat het met deze nieuwe sociale klasse in contact wil komen om van hen te leren, maar ook om hen te informeren over partijstandpunten en te leiden in hun werk.

Volgens een verklaring op WeChat is hiertoe besloten naar aanleiding van een rede van president Xi Jinping, die in mei opriep alle 'krachten en positieve factoren' in China te verenigen. Hij noemde toen expliciet studenten die in het buitenland hebben gestudeerd. De afdeling die dit werk moet doen is al op 4 juni opgericht. Het kan toeval zijn, maar dit is een gevoelige datum in China; op 4 juni 1989 werd de Tiananmenopstand neergeslagen.

 

Destabilisatie

Het Verenigd Front is een partijorganisatie die toeziet op maatschappelijke organisaties, zoals vakbonden, de vrouwen- en jeugdbewegingen, religieuze, etnische en culturele organisaties. In de praktijk worden in China alleen maatschappelijke organisaties buiten de communistische partij toegelaten, als zij loyaal zijn aan de partij en de staat.

Het concept van een nieuwe sociale klasse van Chinezen die buiten China hebben gestudeerd of gewerkt en daar hebben kennis gemaakt met een vrij internet en een andere zienswijze op democratie en mensenrechten, werd voor het eerst geformuleerd door Jiang Zemin in 2001. Vorig jaar nam het Verenigd Front de term voor het eerst over in een werkplan voor de komende jaren. Sommige partijideologen vrezen dat deze groep door vijandelijke krachten is geïndoctrineerd met westerse denkbeelden die China kunnen destabiliseren.

zaterdag 9 juli 2016

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Partij gaat strijd aan met geschiedvervalsers
Nieuwssites mogen niet meer uit sociale media putten
Mediatoezichthouder wil 'totale loyaliteit' van makers

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder