economie cultuur politiek RSS

China gaat piraten helpen bestrijden in West-Afrika

Het Chinese leger gaat Westafrikaanse landen helpen bij het bestrijden van piraterij. In deze regio neemt ladingroof van tankers steeds verder toe.

China gaat militairen van Westafrikaanse landen trainen en van betere apparatuur voorzien om piraterij te kunnen bestrijden. Dat maakte Qian Lihua namens het ministerie van nationale defensie donderdag bekend op een VN-conferentie in Guinee.

Volgens China zijn grotere inspanningen noodzakelijk om de veiligheid van het scheepvaartverkeer in de regio te garanderen. De Westafrikaanse kust is de enige regio in de wereld waar piraterij toeneemt. Piraten komen met snelle boten van het vasteland, klimmen aan boord en sluiten de bemanning op. Anders dan in Oost-Afrika of in de Straat van Malakka is het de piraten niet om losgeld te doen maar om de lading van olietankers, die in kleinere tankers wordt overgepompt en dan op het vasteland verkocht.

 

Voedingsbodem

Qian benadrukte dat er meer inspanningen nodig zijn om piraterij succesvol te bestrijden. Niet alleen moet er in militaire infrastructuur worden geïnvesteerd, er is ook ontwikkelingsgeld nodig om armoede en jeugdwerkloosheid te bestrijden om zo de voedingsbodem onder piraterij weg te nemen.

In oktober is een grote conferentie van de Afrikaanse Unie over veiligheid op zee. China heeft als handelsnatie groot belang bij veilige zeevaartroutes. De Chinese marine werkt al jarenlang samen met de Navo in de anti-piraterijmissie Atalanta in de Golf van Aden.

vrijdag 29 juli 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Zorgen over piraterij in Straat van Malakka
China schudt met geldbuidel in Afrika
Vijf vragen over Chinese vlootbezoek aan Nederland

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder