economie cultuur politiek RSS

Hong Kong weigert kandidaat Nationale Partij

Hong Kong weigert kandidaat Nationale Partij

Chan Ho-tin mag in september niet meedoen aan de verkiezingen voor het stadsparlement van Hong Kong. Volgens het comité dat toeziet op de verkiezingen is Chan ongeschikt als parlementariër omdat hij onafhankelijkheid van Hong Kong nastreeft.

Het comité voor electorale zaken van Hong Kong heeft Chan zaterdag per brief laten weten dat hij zich niet kandidaat kan stellen voor een plek in het stadsparlement LegCo. Volgens de beslissing kan Chan niet voldoen aan de lokale grondwet Basic Law noch zijn plichten als parlementariër nakomen.

De kiesraad verwijst daarbij naar de verkiezingsregels, waarin staat dat kandidaten de Basic Law moeten onderschrijven. Dit jaar is daar voor het eerst een aparte loyaliteitsverklaring aan toegevoegd, waarin kandidaten moeten verklaren dat Hong Kong een onlosmakelijk deel van de Volksrepubliek uitmaakt. Verschillende kandidaten, onder wie Chan, weigeren die te tekenen, omdat ze vinden dat er geen wettelijke grondslag is voor die eis.

 

Conclusies

De kiesraad houdt vol dat ze die verklaring wel kunnen eisen en verbindt daar nu voor het eerst conclusies aan, nog voordat de termijn is verlopen voor kandidaten om hun handtekening te zetten. "Deze kandidaat kan onmogelijk voldoen aan de eisen van kieswet, omdat het bepleiten van onafhankelijkheid van Hong Kong in strijd is met de inhoud van de verklaring", aldus een woordvoerder van het comité voor electorale zaken.

De woordvoerder benadrukte herhaaldelijk dat de kiesraad in zijn recht staat: "Anders dan sommige mensen zeggen is dit geen kwestie van politieke censuur, beperking van de vrijheid van meningsuiting of het ontzeggen van politieke rechten."

 

Demonstratie

De Nationale Partij is het daar niet mee eens. Chan zei in een reactie dat de kiesraad een constitutionele crisis heeft veroorzaakt en het parlement 'officieel dood heeft verklaard'. Ten overstaan van enkele journalisten verscheurde hij de brief waarin hem het recht zich kandidaat te stellen wordt ontzegd. "Omdat we niet buigen voor de Volksrepubliek China, mogen we niet meedoen", zei Chan.

Pro-democratiepartijen riepen verontruste burgers op zaterdagavond te demonstreren in het regeringskwartier Admiralty. Onduidelijk is of andere kandidaten die de loyaliteitsverklaring weigeren te tekenen ook zullen worden geweerd.

UPDATE - In totaal zes kandidaten zijn door de kiesraad geweigerd. Onder hen ook Edward Leung, die de loyaliteitsverklaring wel ondertekende en publiekelijk afstand nam van eerdere uitspraken over onafhankelijkheid van Hong Kong.

zaterdag 30 juli 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Uitgever en journalist HK veroordeeld in China
China's man in HK zet vraagtekens bij parlementariƫrs
Chinese leider wijst zelfstandigheid Hong Kong af

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder