economie cultuur politiek RSS

Fraude bij bedrijf Chen Guangbiao

De leiding van een recyclingbedrijf van de bekende Chinese zakenman Chen Guangbiao heeft mogelijk voor miljoenen yuans verduisterd. Volgens Chen heeft hij de fraude zelf ontdekt en bij de politie aangegeven.

Twee managers van Jiangsu Huangpu Recycling in Nanjing zouden in totaal 300 miljoen yuan hebben verduisterd (40 miljoen euro). Met valse handtekeningenstempels sloten zij contracten af om afval te verwerken, maar ze staken de opbrengsten in eigen zak. Om hun activiteiten te verhullen zouden ze omzet- en winstcijfers hebben vervalst.

Dat zegt eigenaar en oprichter van het bedrijf Chen Guangbiao tegen de Beijing Times. Hij zou de fraude op het spoor zijn gekomen toen hij de stempels ontdekte in de la van de algemeen directeur. Volgens Chen zijn de directeur en zijn adjunct in maart gearresteerd en na onderzoek op borgtocht vrijgelaten. Chen belooft het geld aan het goede doel te doneren als het kan worden teruggehaald.

 

Functie: filantroop

Chen is een markante ondernemer die iedere Chinees kent van zijn mediastunts. In 2008 deed hij voor het eerst van zich spreken toen hij cash uitdeelde aan aardbevingsslachtoffers. In 2012 gaf hij de eigenaren van vernielde Japanse auto's een nieuwe (Chinese) auto. Tussendoor deelde hij gekleed in een felgroen uniform blikjes frisse lucht uit om te protesteren tegen smog en sloeg zijn Mercedes kort en klein omdat die teveel brandstof gebruikt.

Op de valreep van 2013 kwam hij met het plan de New York Times te kopen. De eigenaren moesten niets weten van de man die op zijn visitekaartje onder meer 'grootste filantroop van China' en 'meest bekende en geliefde rolmodel' heeft staan. In 2014 liep een stunt uit de hand toen hij honderden daklozen in New York ieder een gratis lunch en 300 dollar beloofde. De vlam sloeg in de pan toen bleek dat de daklozen het geld niet zelf meekregen, maar dat Chen het op rekening van een opvangcentrum zou storten.

dinsdag 9 augustus 2016

Gerelateerde personen:

Chen Guangbiao

Gerelateerde onderwerpen:

Daklozen vinden Chinese pr-stunt moeilijk te verteren
New York Times wil Chinese koper niet ontvangen
Groeten uit baofahu-land

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder