economie cultuur politiek RSS

VS verdenken Chinese firma van nucleaire spionage

Het Amerikaanse ministerie van justitie beschuldigt het Chinese staatsbedrijf CGNP en een tot Amerikaan genaturaliseerde Taiwanees ervan te hebben samengespannen om illegaal nucleaire technologie te verkrijgen. CGNP is het bedrijf dat in het Verenigd Koninkrijk een kerncentrale wil bouwen.

Volgens de aanklacht heeft Ho Szuhsiung, die zich in de Verenigde Staten Allen Ho noemt, in de periode tussen 1997 en 2016 op illegale wijze nucleaire technologische kennis vergaard. Hij zou daarvoor Amerikaanse wetenschappers hebben benaderd en betaald.

Naast Ho is ook China General Nuclear Power verdachte. De aanklagers beweren dat Ho in opdracht werkte van CNGP, het staatsbedrijf dat vier kerncentrales in China exploiteert en er vijf in aanbouw heeft. De 17 pagina's tellende aanklacht spreekt over 'speciale nucleaire technologie', die andere landen in staat stelt uranium en plutonium te verrijken om als nucleaire brandstof te dienen. Volgens Ho's advocaat verzamelde zijn cliënt alleen niet-geklassificeerde informatie om kerncentrales veilig en efficiënt te laten werken.

 

Registratie

De Amerikaanse wet staat toe dat kennis over civiele toepassingen van kernenergie met andere landen wordt gedeeld, maar stelt daarvoor wel als eis dat buitenlandse personen of bedrijven zich eerst registreren bij het ministerie van justitie en dat overheidsfunctionarissen van het ministerie van energie toezien op de kennisoverdracht. Ho beschikte niet over die toestemming.

Ho kwam in 1973 vanuit Taiwan naar de VS om nucleaire technologie te studeren in Berkeley. Hij trouwde een Amerikaanse vrouw en naturaliseerde in 1983 tot Amerikaan. Ho begon in 1996 zijn eigen consultancybureau Energy Technology International. Hij reisde regelmatig naar China om met zijn klant CNGP te overleggen.

 

Infrastructuur in Chinese handen

De aanklacht komt op een moment dat in Groot-Brittannië de zorgen toenemen over de Chinese participatie in een nieuwe kerncentrale bij Hinkley Point. NCGP is daar voor 33 procent deelnemer. Het contract is afgesloten door de regering Cameron, maar de nieuwe premier Theresa May wil het contract herzien. Er zijn twijfels gerezen over de prijs die de centrale voor zijn stroom mag rekenen, maar ook over de wenselijkheid dat een Chinees (staats)bedrijf participeert in de Britse energiesector.

Ook in Australië wordt heftig gediscussieerd over het voornemen van een Chinees consortium een meerderheidsaandeel te kopen in AusGrid, het electriciteitsnetwerk van de staat New South Wales. De Australische regering lijkt die verkoop te willen blokkeren.

donderdag 11 augustus 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Overheid schort bouw nucleaire opwerkingsfabriek op
Duim omhoog van partijtabloid voor Chinese spion
Vijf Chinezen vast in VS wegens bedrijfsspionage

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder