economie cultuur politiek RSS

Zakenman eist schadevergoeding van politie

De Chinese zakenman Hu Xufeng eist 130 miljoen yuan schadevergoeding (19 miljoen euro) van de politie in Yanan. Vanwege een schuld aan een politieman werd Xu vastgezet en gedwongen bedrijfsonderdelen te verkopen.

Volgens de 36-jarige zakenman uit Shangnan is zijn leven geruïneerd door de politie van Yanan. Hu wil genoegdoening voor de bedrijven die hij met verlies moest verkopen, imagoschade en verliezen die hij heeft geleden doordat zakenpartners zich van hem hebben afgekeerd nadat hij vast had gezeten.

De problemen begonnen nadat Hu in conflict kwam met Xue Yanhe, een politieman uit Yanan. Hu had vier miljoen yuan van Xue geleend, maar kon niet op tijd terugbetalen. In augustus 2013 werd Hu gearresteerd nadat Xue aangifte had gedaan van fraude. De politie behandelde zijn zaak als een crimineel feit, in plaats van een civiele kwestie. De politie nam de ongebruikelijke weg Hu te dwingen enkele van zijn bedrijven te verkopen om de schuld te kunnen betalen. Onder tijdsdruk kreeg Hu daarvoor naar eigen zeggen een lage prijs.

 

Immuniteit

Hu had nooit gearresteerd mogen worden, omdat hij in 2013 lid was van het lokale parlement van Shanghan. Volgens de Chinese wet moet het stadsparlement instemmen met juridische stappen tegen individuele leden. Hu zegt dat hij direct na zijn arrestatie heeft gemeld dat hij parlementariër was.

Na een intern politie-onderzoek is Xue in 2013 ontslagen wegens machtsmisbruik. In december 2015 kreeg Hu te horen dat de aanklacht wegens fraude ongegrond is verklaard.

donderdag 11 augustus 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Naaktfoto's als onderpand voor een lening
Politie in diskrediet na arrestatie 'leuke dames'
Petitie juristen na mishandeling confrère

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder