economie cultuur politiek RSS

China beperkt luchtverkeer met Noord-Korea

Chinese luchtvaartautoriteiten beperken het aantal vluchten van de Noordkoreaanse maatschappij Air Koryo op China. De tijdelijke maatregel volgt na een noodlanding van een Air Koryo-jet vorige maand.

Het aantal vluchten dat Air Koryo tussen Noord-Korea en China uitvoert wordt teruggeschroefd, in afwachting van verbeteringen van het onderhoud en training van piloten en cabinepersoneel. Dat maakte de Chinese luchtvaartautoriteit woensdag bekend. Details over het verminderde aantal vluchten en een tijdspad voor de gewenste verbeteringen werden niet gegeven.

De toezichthouder deed onderzoek nadat op 22 juli een Air Koryo-toestel een noodlanding maakte in Shenyang. De acht jaar oude Toepolev TU204-300 was onderweg van Beijing naar Pyongyang toen er rook in de cabine ontstond. Uit het onderzoek blijkt de rook veroorzaakt door een defecte knop waarmee passagiers een stewardess kunnen roepen.

 

Trainen, trainen, trainen

De Chinese luchtvaartautoriteit draagt Air Koryo op de bemanningsleden beter te trainen met incidenten aan boord om te gaan, piloten beter te trainen in communicatie met de lucht-verkeersleiding in noodgevallen en het onderhoud van zijn toestellen te verbeteren.

Los van het incident deed de toezichthouder daarnaast de aanbeveling dat Air Koryo-piloten beter worden getraind op incidenten als klapbanden, brand in de motoren, plotselinge decompressie en waarschuwingen van het systeem dat botsingen in de lucht moet tegengaan.

 

Eén ster-service

Air Koryo is de staatsluchtvaartmaatschappij van Noord-Korea. Het vliegt internationaal vooral op Rusland en China, maar heeft ook lijndiensten op Maleisië en Koeweit. Internationale passagiers-vluchten worden doorgaans uitgevoerd met de relatief moderne Toepolev TU204. Binnen Noord-Korea wordt echter ook met sterk verouderd Russisch materieel gevlogen.

Air Koryo werd in 2006 op de zwarte lijst van de Europese Unie geplaatst vanwege veiligheids-problemen. In 2010 kreeg de maatschappij weer toestemming om op Europa te vliegen, maar alleen met de twee Toepolev TU-204-toestellen. Air Koryo is de enige luchtvaartmaatschappij ter wereld die van de website Skytrax met één ster wordt gewaardeerd. Skytrax meet alleen de service, niet de veiligheid.

woensdag 17 augustus 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Straf voor vliegmaatschappijen na bijna-ongelukken
China kondigt embargo Noord-Korea af
Eindelijk meer lucht voor passagiersvliegtuigen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder