economie cultuur politiek RSS

Beurs Shenzhen open voor buitenlandse beleggers

De Chinese overheid realiseert dit jaar nog een koppeling tussen de beurzen van Hong Kong en Shenzhen. Daarmee worden de aandelen op de één na grootste beurs ter wereld toegankelijk voor buitenlandse beleggers.

De koppeling maakt het mogelijk dat buitenlandse beleggers via de beurs in Hong Kong rechtstreeks aandelen kunnen kopen op de beurs van Shenzhen. Andersom kunnen Chinese beleggers via Shenzhen aandelen kopen die in Hong Kong worden verhandeld. De koppeling was oorspronkelijk al een jaar geleden voorzien, maar werd uitgesteld wegens de enorme volatiliteit van de Chinese beurzen in de zomer van 2015.

Door de beurzen te koppelen kan op termijn een nieuwe instroom van buitenlands kapitaal plaatsvinden. Maar kenners van de financiële markten verwachten op korte termijn geen grote veranderingen, vanwege de hoge waardering van Chinese aandelen op dit moment en de afwachtende houding van beleggers ten aanzien van de Chinese markten. Andersom wordt wel veel belangstelling verwacht van Chinese beleggers voor aandelen uit Hong Kong.

 

Internetbedrijven

Shenzhen is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot de tweede aandelenmarkt ter wereld; alleen in New York wordt jaarlijks meer geld omgezet. Anders dan de aandelenmarkt in Shanghai, waar Chinese blue chips worden verhandeld, staat Shenzhen bekend om de internet start ups en de ict-bedrijven. Het beursgebouw in Shenzhen is ontworpen door Rem Koolhaas.

In november 2014 werd al een koppeling tussen de beurzen van Shanghai en Hong Kong gerealiseerd. Aanvankelijk werd er volop gebruik gemaakt van de mogelijkheid Chinese aandelen te kopen, maar de interesse bekoelde toen de Shanghai Composite in een paar weken tijd 40 procent van zijn waarde verloor. Desondanks maakte het Chinese kabinet dinsdag bekend dat het een aantal quota op de handel tussen Shanghai en Hong Kong zal afschaffen.

woensdag 17 augustus 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Grote belangstelling voor Chinese aandelen
Aandelenhandel China opnieuw stilgelegd
Chinese beurscrises: kapitalisme in het wilde Oosten

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder