economie cultuur politiek RSS

Meer doden ondanks strijd tegen luchtvervuiling

Meer doden ondanks strijd tegen luchtvervuiling

Zelfs als de Chinese overheid erin slaagt de luchtvervuiling te halveren, zal de gezondheidsschade de komende jaren toenemen. In het slechtste scenario zal het aantal voortijdige doden als gevolg van luchtvervuiling met 40 procent stijgen, denken onderzoekers.

Door de vergrijzing zullen steeds meer Chinezen voortijdig sterven aan hart- en vaatziekten en longaandoeningen veroorzaakt door luchtvervuiling. Het is onwaarschijnlijk dat verbetering van de luchtkwaliteit snel genoeg gaat om deze trend te keren. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van Tsinghua Universiteit en het Amerikaanse Health Effects Institute.

Zelfs in het meest gunstige scenario waarbij China erin zou slagen het aantal fijnstofdeeltjes in de lucht te halveren tot 27 microgram per kubieke meter, zal het aantal voortijdige doden met 100.000 stijgen tot ongeveer een miljoen personen per jaar. In het ongunstigste scenario zal het jaarlijkse aantal luchtvervuilingsdoden stijgen tot 1,3 miljoen in 2030; een stijging van 40 procent ten aanzien van 2013.

 

Lange adem

"Het leidt geen twijfel dat ondanks substantiële maatregelen van de Chinese overheid -en de cijfers zouden nog veel slechter zijn als zij die niet hadden genomen- er sprake is van een ernstig probleem", aldus Dan Greenbaum, directeur van het Health Effects Institute. Hij roept China dan ook op nog meer te doen om luchtvervuiling tegen te gaan.

Pas op langere termijn zien de onderzoekers de gezondheidsschade significant afnemen. Deels doordat dan de vergrijzingspiek is gepasseerd, maar deels ook omdat vermindering van luchtvervuiling pas op termijn tot verbetering van de volksgezondheid zal leiden. China's grote afhankelijkheid van kolen in zijn energiemix blijft de komende jaren een grote bron van luchtvervuiling.

 

Meer over het onderzoek lees je op de site van het HEI.

donderdag 18 augustus 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Milieuministerie krijgt grotere bevoegdheden
Beijing wil windcorridors tegen luchtvervuiling
Stop smog, brandt korte wierookstaafjes

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder