economie cultuur politiek RSS

Q&A: Tom Chou over rol Taiwan in VN-organisaties

Q&A: Tom Chou over rol Taiwan in VN-organisaties

Taiwanese luchtvaartautoriteiten zijn niet uitgenodigd voor een congres van de internationale luchtvaartorganisatie ICAO. De Taiwanese gezant in Nederland Tom Chou geeft antwoord op vier prangende vragen in een mail-Q&A.

Eind september wordt in Montreal een ICAO-conferentie gehouden. De Taiwanese luchtvaartautoriteit heeft ICAO gevraagd daarbij net als drie jaar geleden als toehoorder aanwezig te mogen zijn. Dat verzoek is nog niet gehonoreerd. De Taiwanese overheid is vrijdag een campagne gestart om toch toegang tot de VN-organisatie te krijgen.

 

Eerder dit jaar zagen we hetzelfde probleem bij de World Health Assembly. Dit is een politiek probleem, maar in hoeverre veroorzaakt het ook praktische problemen?

"De WHO en ICAO, zoals vele gespecialiseerde VN-organisaties, zijn oorspronkelijk opgericht om een betere leefomgeving voor burgers wereldwijd te realiseren. ICAO is gericht op een veilige en efficiënte burgerluchtvaart. Om dit doel te bereiken moeten zoveel mogelijk participanten deelnemen. De Taipei Flight Information Region is een van de drukste stukjes luchtruim in Zuidoost-Azië. Omdat Taiwan geen lid is van ICAO, kan het niet tijdig informatie verkrijgen over belangrijke ICAO-regelgeving, zoals het Universal Safety Oversight Audit Program of het Universal Security Audit Program. Dit is strijdig met ICAO's pogingen internationale luchtvaartveiligheid en gemak te verbeteren."

 

Naarmate de rol van de Volksrepubliek op het wereldtoneel groeit zullen meer en meer internationale organisaties, net als ICAO, door Chinezen worden geleid. Bent u bang dat de rol van Taiwan daardoor in internationale organisaties steeds verder wordt gemarginaliseerd?

"Het is niets nieuws dat China zonder goede reden probeert Taiwans internationale participatie te onderdrukken. Toch geven we niet op een bijdrage in de wereld te leveren op gebieden als volksgezondheid, een veilige luchtvaart, humanitaire hulp, milieubescherming et cetera. We blijven vechten voor het recht als verantwoordelijke partij een betere wereld te creëren."

 

Volgens het Bureau voor Taiwanese Zaken van het Chinese kabinet moeten uitnodigingen voor Taiwanese delegaties aan Beijing worden gericht. Op 4 augustus liet het bureau weten dat zolang de Taiwanese regering het Een China-beginsel en/of de 1992 Consensus niet uitdrukkelijk onderschrijft, Taiwan niet op medewerking van de Chinese overheid hoeft te rekenen. Wat vindt u daarvan?

"Tijdens haar inauguratierede heeft president Tsai Ing-wen benadrukt dat de regering de bestaande mechanismes voor dialoog en communicatie met het vasteland wil voortzetten. Ze heeft ook genoemd dat zij het historische feit respecteert dat er in 1992 twee organisaties zijn opgericht ten behoeve van de communicatie tussen beide landen. Sindsdien hebben talloze contacten en onderhandelingen tot resultaat geleid. Wij blijven voorstander stabiele en vreedzame ontwikkeling van de relaties met China langs deze bestaande instituten en politieke basis voort te zetten."

 

Veel internationale organisaties komen voort uit de Verenigde Naties. Taiwan is zoals bekend geen lid en dat staat Taiwanese participatie in VN-organisaties in de weg. Bent u van mening dat Taiwan een structurele plek in de VN moet krijgen, bijvoorbeeld vergelijkbaar met die van Palestina en Vaticaanstad?

"Het volk van Taiwan verwacht gelijk behandeld te worden als het gaat om deelnemen aan internationale activiteiten."

vrijdag 19 augustus 2016


Gerelateerde onderwerpen:

China verbreekt communicatie met overheid Taiwan
Taiwanees kinderkoor niet welkom in China
'Chinese volk zal onafhankelijk Taiwan niet toestaan'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder