economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap Speciaal: China in Rio

Ondanks de grootste delegatie Chinese sporters ooit op de Olympische Spelen, viel de medaille-oogst tegen. Pieken en dalen, goud en hydrochlorothiazide, een olympische ring en een nieuwe publiekslieveling.

'De grootste olympische flop ooit voor TeamChina'. Zo luidde de tekst van een tweet van staatspersbureau Xinhua na de voor China teleurstellend verlopen turnfinales. Normaal gesproken is de Chinese turnploeg een medaille-fabriek, maar dit keer haperde de machine na twee keer brons.

Het land was in mineur en toen Groot-Brittannië China inhaalde op de medaillespiegel waren de rapen gaar. 'Are you kidding me?', tweette Xinhua. Beijing Nieuws schreef zelfs dat de Chinese belastingbetaler rendement eiste op zijn investeringen in zijn sporters. Na een paar dagen collectief mokken trok de Chinese censuur aan de rem en droeg media op de negatieve toon te matigen en niet teveel sportersleed te benadrukken.

 

Deze Olympische Spelen waren vanaf het begin problematisch voor TeamChina. In juni was er al gedoe over het officiële tenue van de sporters, geel voor de dames en rood voor de heren. Chinezen zeiden spottend dat de jasjes op fanqie chao dan lijken, een populair gerecht met eieren en tomaat.

Toen de spelen begonnen en de eerste Chinese sporter een medaille won, bleek de Braziliaanse organisatie niet over de juiste Chinese vlag te beschikken. De vier kleine sterren stonden namelijk rechtop, in plaats van een beetje gedraaid. Niet dat het een van de 410 Chinese sporters was opgevallen toen ze bij de openingsceremonie achter de verkeerde vlag aanliepen...

 

Daarna was er het incident waar Sun Yang door zijn Australische collega-zwemmer Mack Horton van dopinggebruik werd beschuldigd. Het land was te klein, want Sun is een nationale held sinds hij vier jaar geleden in Londen twee keer goud, een keer zilver en een keer brons won. De gevoelens van het Chinese volk waren gekwetst toen Horton hem een dopingzondaar noemde. En die verboden trimetazidine die twee jaar geleden in zijn bloed werd aangetroffen, die was natuurlijk bedoeld om Suns hartritmestoornis onder controle te houden, dat weet iedere Chinees.

Tot overmaat van ramp werd tijdens de spelen een Chinese zwemster op doping betrapt. Chen Xinyi testte positief op het gebruik van hydrochlorothiazide. Dat staat op de dopinglijst omdat het andere verboden prestatieverhogende middelen maskeert. Dat vonden veel Chinese internetgebruikers nadat ze het onvoorwaardelijk voor Sun hadden opgenomen wel 'een beetje beschamend'.

 

Maar waren de spelen uiteindelijk een drama voor China? Misschien wel als je naar het totaal aantal medailles kijkt. TeamChina veroverde in Rio 26 keer goud, 18 keer zilver en 26 keer brons, samen 70 keer edelmetaal. Aanmerkelijk minder dan de 88 medailles in Londen in 2012 en de 100 medailles in Beijing 2008.

De Chinese turners en badmintonners stelden teleur, maar in het schoonspringen, schieten, zwemmen, tafeltennis, gewichtheffen en volleybal ging alles wel volgens plan.

 

Er was een gouden plak voor schoonspringer Ren Qian, met zijn 15 jaar de jongste gouden-medaillewinnaar ooit. Er was het olympische huwelijksaanzoek van schoonspringer He Zi, zelf goed voor brons, die zijn vriendin en teamgenoot Qin Kai direct nadat zij zilver had gewonnen ten huwelijk vroeg (ze zei ja).

En er we zagen een nieuwe Chinese publiekslieveling opstaan: Fu Yuanhui. Ze won 'slechts' brons op de 100 meter rugslag, maar met haar onbevangen optreden en expressieve gelaats-uitdrukkingen veroverde ze de harten van het Chinese publiek. Een internetinterview met haar werd door 12 miljoen Chinezen bekeken. En passant slechtte ze een taboe, door vrijmoedig te vertellen dat ze de dag voor de estafetterace ongesteld was geworden en vanwege de buikpijn niet optimaal had gepresteerd. Haar commerciële toekomst zit wel goed, misschien wel als het gezicht van tampon- of maandverbandreclame.

 

Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap

vrijdag 19 augustus 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 32

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder