economie cultuur politiek RSS

Toch top Japan, Zuid-Korea en China

De ministers van buitenlandse zaken van Japan, Zuid-Korea en China zijn in Tokio bijeen voor hun jaarlijkse diplomatieke top. Zondag leek het er nog op dat de bijeenkomst zou worden afgeblazen vanwege oplopende spanningen. 

China is boos op Zuid-Korea over de plaatsing van een Amerikaans raketsysteem. Japan is boos op China vanwege vlagvertoon in de Oostchinese-Zee. China is boos op Japan omdat het zijn militaire uitgaven opvoert en Beijing opriep een uitspraak van het Permanent Hof van Arbitrage over zeggenschap over de Zuidchinese-Zee te eerbiedigen.

In dit ijzige diplomatieke klimaat doen de ministers van buitenlandse zaken waar ze goed in zijn: praten. Dinsdagavond werden Wang Yi en Yun Byung-se in Tokio voor het diner ontvangen door hun Japanse ambtsgenoot Fumio Kishida. Woensdag praat het gezelschap door aan de onderhandelingstafel (archieffoto).

 

Gezamenlijk belang

Er bestaan langdurige meningsverschillen tussen de drie landen. Maar een serie recente gebeurtenissen hebben de onderlinge relaties verder onder druk gezet. De gemoederen liepen afgelopen weekend zo hoog op tussen diplomaten die de jaarlijkse top over regionale samenwerking moesten voorbereiden, dat het ernaar uitzag dat de bijeenkomst zou worden afgeblazen.

Maar ondanks verschil van mening is er genoeg waar gezamenlijke belangen bestaan. De situatie in Noord-Korea bijvoorbeeld; het is de drie landen een doorn in het oog dat Pyongyang zijn atoomprogramma voortzet en ondanks een veroordeling van de Veiligheidsraad doorgaat met kernproeven en rakettests.

 

Leidersconferentie

China houdt het oog op de bal waar het gaat om een economisch handelsverdrag met Japan en Zuid-Korea. China is er bovendien niet veel aan gelegen de verhoudingen verder op scherp te zetten aan de vooravond van de prestigieuze G20-leiderstop in Hangzhou, die onder Chinees voorzitterschap een succes moet worden.

Japan zal proberen de handen op elkaar te krijgen voor een topconferentie met de politieke leiders van de drie landen later dit jaar. Maar het allerbelangrijkste is: ondanks alles praten de landen tenminste met elkaar.

dinsdag 23 augustus 2016

Gerelateerde personen:

Wang Yi

Gerelateerde onderwerpen:

Japan niet gediend van Chinese armada
China waarschuwt de VS zich afzijdig te houden
Zuid-Korea treedt op tegen Chinese vissers

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder