economie cultuur politiek RSS

Geen discussie onafhankelijkheid in onderwijs HK

Er is geen noodzaak voor studenten of scholieren om de onafhankelijkheid van Hong Kong met elkaar te bespreken. Net zoals vloeken hoort de discussie niet in de klas of collegezaal thuis, zegt de hoogste stadsbestuurder van Hong Kong.

Een discussie over een mogelijke onafhankelijkheid van Hong Kong leidt nergens toe, zei chief executive CY Leung (foto) dinsdag. "Hong Kong is een onlosmakelijk deel van China historisch gezien en in het licht van de wet. Wat moet er nog meer gediscussieerd worden?", zei Leung tegen journalisten aan de vooravond van het nieuwe studiejaar.

De stadsbestuurder suggereerde dat het propageren van onafhankelijkheid ertoe kan leiden dat scholieren of studenten naar huis worden gestuurd. "Dit heeft niets met de vrijheid van menings-uiting te maken. Schoolregels zijn veel strenger dan de wetten van de maatschappij. Een vloekende leerling bijvoorbeeld breekt niet de wet, maar overtreedt wel de regels op school. Niemand wordt voor het gerecht gesleept als hij in het openbaar vloekt, maar een student wordt naar huis gestuurd als hij waarschuwingen in de wind slaat en blijft vloeken", zei Leung.

 

Lesbevoegdheid

Studentenorganisaties hebben aangekondigd pamfletten te zullen verspreiden om de discussie over afscheiding van China aan te zwengelen. Leung zei daarover: "Als leerlingen het zonodig op school moeten bespreken, dan moet het standpunt van scholen en docenten duidelijk zijn: dat Hong Kong een onlosmakelijk deel van China uitmaakt."

Vorige week waarschuwde het onderwijsbureau van de stad dat leraren die onafhankelijkheid in de klas propageren hun lesbevoegdheid kunnen verliezen. Volgens de wet moeten leraren zich onthouden van politieke activiteiten en in het huidige politieke klimaat in Hong Kong al helemaal van ongewenste politieke activiteiten.

 

Richting geven

Overheidsadviseur en voormalige minister van onderwijs Fanny Law Fan Chiu-fun zei dit weekeinde dat universiteiten in gesprek moeten gaan met de ouders van studenten die een pro-onafhankelijkheidsgroep willen oprichten. Op die manier moeten universiteiten meer te weten komen hoe 'hun familieomstandigheden de studenten hebben beïnvloed'.

Volgens Law mogen studentenvakbonden niet worden misbruikt voor politieke activiteiten. "Ik denk niet dat deze [pro-onafhankelijkheid] organisaties officiële studentenvakbonden moeten vormen, of de leiding over vakbonden moeten overnemen. Dit mag niet worden toegestaan. Docenten moeten [hen] richting geven en begrijpen waarom deze studenten zo denken."

dinsdag 23 augustus 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Hong Kong weigert kandidaat Nationale Partij
Uitgever en journalist HK veroordeeld in China
Milde straffen voor studentenleiders Paraplu-protest

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder