economie cultuur politiek RSS

Chinese Marsmissie in 2020

Chinese Marsmissie in 2020

China stuurt over vier jaar een onbemande wetenschappelijke missie naar Mars. Woensdag presenteerde het Chinese ruimtevaartbureau de eerste plannen en animaties van de ruimtesonde, de lander en een Marswagentje.

Roept u maar! Het Chinese publiek is woensdag opgeroepen geschikte namen te bedenken voor zowel de missie als het Marswagentje. Gezien de interesse voor het ambitieuze ruimtevaart-programma van de Volksrepubliek zal het zeker suggesties regenen. Twee jaar geleden leidde de succesvolle missie van maanrover Yutu in China tot een golf van patriottisme.

De oproep kwam aan het einde van een persconferentie waarin de Staatsadministratie voor wetenschap, technologie en nationale defensie-industrie zijn marsroute ontvouwde. In juli of augustus 2020 wordt een raket gelanceerd die na zeven maanden Mars zal bereiken. Eenmaal in een baan om de planeet, zal van daaruit een lander op het Marsoppervlak worden neergezet.

 

Onderzoeksinstrumenten

Aan boord van de lander bevindt zich het Marswagentje, met zes wielen en vier zonnecollectoren. De bedoeling is dat de Marsrover tenminste drie maanden het oppervlak zal verkennen en onderzoeksgegevens naar aarde door zal sturen. De lander zelf bevat nog eens twaalf onderzoeksinstrumenten, zoals een camera en grondradar om naar de aanwezigheid van water en ijs in de Marsbodem te zoeken.

Met een Marsmissie schaart China zich in het rijtje landen dat onderzoek doet naar wat wel de volgende grens in de ruimte wordt genoemd. Alleen de Verenigde Staten zijn er tot nu toe in geslaagd een landing op Mars uit te voeren, maar een Europees/Russische missie is onderweg en ook India ontwikkelt plannen voor een Marsreis.

 

Op stoom

De Chinese Marsplannen komen op een moment dat China's ruimtevaartprogramma op volle snelheid begint te komen. In september brengt China de eerste elementen voor het permanente ruimtestation Tiangong-2 naar boven. In oktober volgt een nieuwe bemande ruimtevlucht. Volgend jaar staat een tweede maanlanding op het programma en in 2020 wil China de eerste vrouw op de maan zetten.

Vorige week verraste China de ruimtevaartwereld met de lancering van de eerste satelliet voor kwantumcommunicatie. Als de proeven met de Micius-satelliet succesvol zijn, betekent dat een flinke stap voorwaarts in een nieuwe manier van communiceren via subatomaire deeltjes. Deskundigen denken dat deze vorm van datacommunicatie niet af te luisteren valt.

 

woensdag 24 augustus 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Chinese doorbraak in kwantumcommunicatie
Over en uit voor Yutu
China wil op donkere zijde van maan landen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder