economie cultuur politiek RSS

Zelfmoordaanslag Chinese ambassade Kirgizië

Zelfmoordaanslag Chinese ambassade Kirgizië

Bij een aanslag op de Chinese ambassade in Bishkek zijn dinsdagochtend één dode en drie gewonden gevallen. Een busje reed door het hek van het ambassadegebouw en kwam op het terrein tot ontploffing.

Volgens de Kirgizische vice-premier Jenish Razakov is de dode de bestuurder van het busje. De drie gewonden zijn beveiligers van de ambassade met de Kirgizische nationaliteit. Het Chinese staatspersbureau Xinhua sprak over vijf licht gewonden. Over de nationaliteit van de dader en zijn mogelijke motieven is nog niets bekend.

Rond tien uur 's ochtends deed zich een krachtige explosie op het ambassadeterrein voor. Op beelden op sociale media is een rookwolk boven het ommuurde complex te zien, waar zich ambassadegebouwen en de residentie van de ambassadeur bevinden. Er is veel glasschade in de omgeving van het complex.

 

Moslimextremisme

De voormalige Sovjetrepubliek Kirgizië is een buurland van China; het grenst aan de westelijke regio Xinjiang. Een meerderheid van de bevolking is moslim. De extremistische groepering Hizb ut-Tahrir is in 2006 verboden, volgens de regering omdat ze banden met de Taliban en Al Qaeda onderhouden. Naar schatting een honderdtal Kirgizische jihadstrijders hebben zich bij IS aangesloten.

De Chinese overheid denkt dat ook radicale Oeigoeren in het land actief zijn. In 2000 werd in Kirgizië een Chinese overheidsfunctionaris doodgeschoten; deze moord werd aan Oeigoeren toegeschreven.

dinsdag 30 augustus 2016


Gerelateerde onderwerpen:

'Oeigoeren bij IS wegens repressie China'
China wil terreur ook buiten eigen grenzen bestrijden
Thailand verdenkt nu toch Oeigoeren van bomaanslag
Opnieuw geweld in Xinjiang: 12 doden

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder