economie cultuur politiek RSS

Reuzenpanda van lijst bedreigde diersoorten

Reuzenpanda van lijst bedreigde diersoorten

De status van reuzenpanda's op een internationale lijst van bedreigde diersoorten is veranderd van 'bedreigd' naar 'kwetsbaar'. Volgens Chinese wetenschappers komt die beslissing te vroeg.

Goed nieuws: volgens de International Union for Conservation of Nature gaat het zo goed met de reuzenpanda, dat de soort niet langer met uitsterven wordt bedreigd. Volgens tellingen in 2014 leven er 1.864 panda's in het wild. Rond de eeuwwisseling waren dat er nog ongeveer 1.100.

Maar volgens de Chinese staatsbosadministratie is het te vroeg om te juichen. De panda's leven tegenwoordig in geïsoleerde populaties, waarvan sommige zo klein zijn dat ze door inteelt dreigen te verdwijnen. Bovendien, voegt de administratie eraan toe, vormt klimaatverandering een bedreiging voor de bamboeplanten. Als de temperatuur op aarde twee graden stijgt, dreigt een derde van alle bamboebossen in China te verdwijnen. Het dieet van de panda's bestaat voor 99 procent uit bamboe.

 

Pandamenu

Het beschermen van de reuzenpanda is een succesverhaal. Tot ver in de vorige eeuw werd de panda fanatiek bejaagd in China voor zijn vlees en pels. Pas in de jaren '80 groeide de liefde voor de koddige zwartwitte beer en werd hij China's nationale symbool.

Anders dan vaak gedacht is het herstel van de pandapopulatie niet zozeer te danken aan het intensieve fokprogramma van de Chinese overheid. Er leven 422 panda's in gevangenschap en er worden mondjesmaat gefokte exemplaren in het wild uitgezet. Belangrijker is het herstel van zijn habitat. Er zijn tegenwoordig 67 nationale parken waar de panda min of meer met rust wordt gelaten. De Chinese overheid heeft hier veel bamboebossen aangeplant. En waar er voldoende te eten is, komen er vanzelf meer panda's.

maandag 5 september 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Panda's hebben andere smaak dan verzorgers
Chinese onderzoekers begrijpen panda's (een beetje)
Spel is uit voor paranormale panda

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder