economie cultuur politiek RSS

Aanslag Chinese ambassade gepleegd door Oeigoer

De zelfmoordaanslag vorige week op de Chinese ambassade in Kirgizië is gepleegd door een etnische Oeigoer met de Tadzjikistaanse nationaliteit. Kirgizische autoriteiten denken dat hij behoorde tot de Oost-Turkestan Islamitische Beweging.

De Kirgizische staatsveiligheidsdienst heeft de aanslagpleger geïdentificeerd als Zoir Khalilov. Hij reed op dinsdagochtend 30 augustus met een busje door het hek van de Chinese ambassade in Bishkek en bracht daar een explosief tot ontploffing. Daarbij vond hij zelf de dood en vijf ambassademedewerkers, waaronder drie Chinezen, raakten gewond.

Volgens de veiligheidsdienst was Khalilov lid van Oost-Turkestan Islamitische Beweging, een organisatie die door de Chinese overheid verantwoordelijk wordt gehouden voor meerdere aanslagen op China's grondgebied. Het is voor het eerst dat deze beweging een Chinees doel in een ander land heeft aangevallen.

 

Link met Turkije

De Kirgizische onderzoekers denken dat Oeigoeren in Syrië opdracht voor de aanslag hebben gegeven en dat de uitvoering en financiering is geregeld door Jabhat al-Nusra (ook wel Nusra Front), een afsplitsing van Al-Qaeda. Vijf personen, vier Oezbeken en een Kirgiziër, zijn gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid.

De autoriteiten zoeken nog naar een Oezbeek, die in Syrië training voor het maken van explosieven zou hebben gekregen; waarschijnlijk is hij enkele uren voor de aanslag naar Turkije gevlogen. Bovendien is een internationaal opsporingsverzoek uitgevaardigd voor twee Kirgiziërs die zich in Turkije zouden bevinden en die als brein van de aanslag worden gezien.

woensdag 7 september 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Zelfmoordaanslag Chinese ambassade Kirgiziƫ
China belooft gerechtigheid na dood IS-gijzelaar
'Oeigoeren bij IS wegens repressie China'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder