economie cultuur politiek RSS

Grote verkiezingsfraude Nationaal Volkscongres

Grote verkiezingsfraude Nationaal Volkscongres

De verkiezing in het Chinese Nationaal Volkscongres van 45 parlementariërs uit de provincie Liaoning is dinsdag ongeldig verklaard. Zij zouden met geld hun zetel in het hoogste staatsorgaan hebben gekocht.

Een buitengewone vergadering van het permanent comité van het Nationale Volkscongres heeft een streep gehaald door de verkiezing van de 45 afgevaardigden in 2013. De parlementariërs zouden honderden afgevaardigden in hun thuisprovincie Liaoning hebben betaald voor een plekje in het nationale parlement.

Zhang Dejiang (foto), voorzitter van het Nationale Volkscongres, noemt de verkiezingsfraude een ernstige zaak, een uitdaging voor China's politieke systeem en de eenpartijstaat. Hij beloofde harde maatregelen en een zero tolerance-aanpak van verkiezingsfraude.

 

Zakenlieden

De ontmaskerde parlementariërs, 45 van de 62 afgevaardigden uit Liaoning, zijn bijna zonder uitzondering zakenlieden. Het Nationaal Volkscongres is op papier het hoogste staatsorgaan in China, maar in de praktijk stemt het vrijwel altijd in met de partijplannen. Een zetel levert dan ook niet zozeer directe invloed op, maar wel goede contacten op nationaal en provinciaal niveau, status en privileges. Chinezen spreken over zakenlieden die 'een rode hoed' dragen. Meer dan 200 van China's allerrijksten hebben een plekje in het Nationale Volkscongres of de Politieke Consultatieve Conferentie.

De zaak kan weleens een staartje krijgen; Zhang sprak over een cultuur van stemmen kopen, waarbij personen die op de verkiezingen toezien een oogje toeknijpen. Ook zei hij dat leden en medewerkers van het Volkscongres 'nog steeds' optreden als intermediairs tussen kandidaten die bereid zijn de yuans te laten rollen om gekozen te worden en degenen die hen moeten kiezen.

 

Schandaal

De verkiezingsfraude heeft ook grote gevolgen in de provincie Liaoning; 523 afgevaardigden in het provinciale parlement van Liaoning moeten aftreden wegens het schandaal. Onder hen bevinden zich 38 leden van het permanente comité van het provinciale parlement. Dat omvat nu te weinig leden om rechtmatig beslissingen te kunnen nemen. Om te voorkomen dat wet- en regelgeving voor lange tijd stil komt te liggen, heeft Beijing nu besloten een tijdelijke comité naar Liaoning te sturen.

Het is het belangrijkste, maar niet het eerste verkiezingsschandaal in China. In 2012 stelden 56 volksvertegenwoordigers hun verkiezing in het provinciale parlement van Hunan veilig door stemmen te kopen. Als gevolg van deze fraude moesten meer dan 500 lokale parlementariërs aftreden die steekpenningen hadden aangenomen.

 

Democratie met Chinese karakteristieken

In het Chinese parlementaire systeem kiezen burgers alleen volksvertegenwoordigers op het lokale niveau. Zij kunnen daarbij alleen hun stem uitbrengen op kandidaten die door de communistische partij zijn voorgedragen, al hoeven dat niet per se partijleden te zijn. Lokale parlementen kiezen vervolgens kandidaten uit hun midden voor het provinciale parlement, dat op zijn beurt weer de afgevaardigden voor het Nationale Volkscongres aanwijst.

woensdag 14 september 2016

Gerelateerde personen:

Zhang Dejiang

Gerelateerde onderwerpen:

Enorme corruptiezaak volksvertegenwoordigers Hunan
Vijf vragen over het Nationale Volkscongres
Chongqing wil geen westerse invloed op verkiezingen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder