economie cultuur politiek RSS

Eerste winnaars 'China's Nobelprijs' bekend

Dennis Lo Yuk-ming en Xue Qikun zijn de winnaars van de nieuwe Future Science Awards. De Chinese wetenschapsprijs is bedoeld om innovatie te bevorderen.

Natuurkundige Xue doet onderzoek aan de gerenommeerde Tsinghua-universiteit in Beijing. Hij krijgt de prijs voor zijn jarenlange onderzoekswerk naar supergeleiding.

Ho (foto) is verbonden aan de Chinese universiteit van Hong Kong, waar hij pionierswerk verrichtte op het gebied van noninvasief prenataal onderzoek. De door hem ontwikkelde methode om ongeboren kinderen te testen op Downsyndroom aan de hand van het bloed van de moeder (NIPT-test) wordt in 90 landen in de wereld toegepast.

 

Innovatie

De Future Science Awards zijn een initiatief van het Future Forum, een initiatief om Chinese bedrijven en wetenschappers met elkaar in contact te brengen en zo innovatie te bevorderen. De vorig jaar opgerichte stichting organiseert lezingen en seminars.

Twee zakenlieden, Baidu-oprichter Robin Li en Lenovo-topman Yang Yuanqing, kwamen met het idee voor een wetenschapsprijs. Samen met een groepje zakenmannen hebben zij zich voor tien jaar garant gesteld voor het prijzengeld; een miljoen dollar per laureaat.

 

Serieuze prijs

De Chinese pers heeft de Future Science Award onmiddelijk tot de Chinese Nobelprijs gebombardeerd. Het is veel Chinezen een doorn in het oog dat Nobelprijswinnaars meestal westerlingen zijn. Pas vorig jaar viel voor het eerst een Chinese wetenschapper in de prijzen: Tu Youyou, vanwege haar onderzoek naar het malariamedicijn artemisinin.

In 2010 kreeg de gedetineerde mensenrechtenactivist Liu Xiaobo de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. Dit leidde juist tot woede in China. Als reactie werd door een groepje partijleden de Confucius Vredesprijs in het leven geroepen, maar met winnaars als Robert Mugabe wordt deze prijs zelfs in China niet serieus genomen. Dat zal met de Future Science Awards anders zijn; kanshebbers moeten door collega-wetenschappers worden genomineerd en een groep internationale hoogleraren kiest uiteindelijk de winnaars uit.

woensdag 21 september 2016

Gerelateerde personen:

Robin Li
Tu Youyou
Liu Xiaobo

Gerelateerde onderwerpen:

Nobelprijs voor Geneeskunde voor Tu Youyou
Chinese doorbraak in kwantumcommunicatie
Alternatieve Chinese vredesprijs voor Robert Mugabe

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder