economie cultuur politiek RSS

China start fonds voor kansrijke staatsbedrijven

De Chinese overheid steekt 350 miljard yuan (38 miljard euro) in een fonds om grote staatsbedrijven concurrerender te maken. Investeringen moeten nationale kampioenen helpen internationaal uit te vliegen.

Het geld is bedoeld voor staatsbedrijven die onder de centrale overheid vallen en op hun thuismarkt tegen grenzen van hun groei aanlopen. Extra investeringen zijn nodig om de bedrijven concurrerender te maken en internationale expansie te realiseren, onder meer door overnames in het buitenland te doen.

Het extra geld komt naast een fonds dat is bedoeld om de sociale gevolgen van herstructuring van sukkelende sectoren aan te pakken, zoals de staal- en kolenindustrie. "Sommige staatsbedrijven kampen met overcapaciteit, terwijl anderen juist te maken hebben met een ernstig tekort aan capaciteit", zei Xiao Yaqing, hoofd van de commissie die op de grote staatsbedrijven toeziet maandag in een toelichting (foto).

 

Revolutie

Opvallend is dat de Chinese overheid voor het fonds een greep doet in de kas van winstgevende staatsbedrijven. Om de oorlogskas te vullen wordt 131 miljard yuan (14 miljard euro) weggehaald bij tien grote staatsmolochen, zoals China Mobile, treinenbouwer CRRC en China Petroleum & Chemical. Dat is een kleine revolutie voor de staatsbedrijven; tot nu toe mogen zij hun winsten grotendeels zelf herinvesteren.

Het fonds zal kredieten beschikbaar stellen aan staatsbedrijven die zowel strategische als economisch belangrijk zijn voor de Chinese economie. "De oprichting van dit nieuwe fonds helpt ons staatsmiddelen te concentreren in strategische industrieën en bedrijven met een blik op de toekomst", aldus Xiao. Hij denkt dan aan de winning van grondstoffen, olie- en gaspijpleidingen, het elektriciteitsnetwerk en telecommunicatie-infrastructuur.

maandag 26 september 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Mega-overname Chinese staalsector
Sanering staal- en kolensector kost 1,8 miljoen banen
Help, de Chinese bedrijven komen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder