economie cultuur politiek RSS

Militairen protesteren in Beijing

Honderden Chinese militairen hebben dinsdag in het politieke centrum van de hoofdstad gedemonstreerd. Ze eisen een betere regeling voor soldaten die moeten afvloeien.

Demonstraties heb je in China in alle soorten en maten. Maar militairen die op straat protesteren in hartje Beijing, dat is een unicum. Dinsdag verzamelden zich vlakbij het Tiananmenplein enkele honderden soldaten bij het Bayi-gebouw, waar de Centrale Militaire Commissie en het legermuseum is gevestigd.

De politie liet bussen aanrukken om de demonstratie aan het oog van voorbijgangers te onttrekken. Buitenlandse journalisten werden verhinderd om de demonstranten te benaderen of op beeld vast te leggen. De timing van de protestdemonstratie is saillant: dinsdagavond zal in het Bayi-gebouw een galadiner worden gegeven voor de deelnemers aan de regionale veiligheidstop Xiangshan Forum.

 

Modernisering krijgsmacht

Op foto's is te zien hoe een omvangrijke groep soldaten voor het hoofdkwartier is neergestreken. Ze dragen Chinese vlaggen en vlaggen van de communistische partij. 'Onze rechten en voordelen voor een overgang van een militaire post naar een geschikte burgerbaan zijn geschonden', staat op een spandoek.

Vorig jaar september kondigde president Xi Jinping aan dat het Volksbevrijdingsleger met 300.000 man zal worden ingekrompen. Het Chinese leger moet moderniseren; daarbij zijn minder manschappen nodig ten gunste van high tech wapentuig.

 

Zie ook dit nieuwsitem van Al Jazeera International.

dinsdag 11 oktober 2016

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Xi belooft troepenreductie op dag van machtsvertoon
China kondigt werkzame kwantumradar aan
China pleit voor kernwapenvrije wereld

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder