economie cultuur politiek RSS

Dorpshoofd Wukan trekt bekentenis in

Lin Zuluan, het vorige maand veroordeelde dorpshoofd van Wukan, heeft in hoger beroep zijn verklaring herroepen dat hij steekpenningen heeft aangenomen. In Wukan is het al wekenlang onrustig omdat bewoners vermoeden dat Lin erin is geluisd.

Woensdag is in Foshan het hoger beroep behandeld dat Lin heeft aangespannen. Vorige maand werd hij tot 37 maanden cel en een boete van 200.000 yuan veroordeeld (30.000 euro). De rechtbank verklaarde hem schuldig aan het accepteren van steekpenningen ter waarde van 600.000 yuan.

Dat vonnis was gedeeltelijk gebaseerd op een bekentenis van Lin. Een video-opname van zijn verklaring werd in juni op de Chinese televisie utgezonden (foto). Zijn familie beweerde later dat de bekentenis onderdeel was van een afspraak met de openbaar aanklager; in ruil voor zijn bekentenis zou Lin een lichte straf krijgen. Nu het vonnis hoog is uitgevallen, heeft Lin beroep aangetekend en zijn verklaring ingetrokken.

 

Democratisch experiment

Het vissersdorp Wukan was in 2011 maandenlang het toneel van grote onrust. Bewoners gingen de straat op omdat ze niet waren gecompenseerd voor land dat aan projectontwikkelaars was verkocht. Dorpsbestuurders hadden de vergoeding in eigen zak gestoken.

De autoriteiten slaagden er niet in de rust te herstellen. Toen steeds meer details over hun grieven naar buiten kwamen en er sympathie voor de burgers ontstond, greep het provinciebestuur in. De dorpsbestuurders werden ontslagen en de bewoners van Wukan mochten hun eigen bestuur kiezen; een unicum in China. Protestleider Lin werd met grote meerderheid tot nieuwe partijsecretaris gekozen.

 

Oproerpolitie

Na vijf jaar klagen de bewoners dat hun problemen nog altijd niet zijn opgelost. Zij vinden dat hun democratisch gekozen bestuur door hogere machten wordt tegengewerkt. Lin had in de week voorafgaand aan zijn arrestatie opgeroepen opnieuw de straat op te gaan.

In Wukan is het al sindsdien onrustig. De dorpsbewoners geloven in de onschuld van hun dorpshoofd en eisen zijn vrijlating. Vorige maand werd de oproeppolitie ingezet om met grote overmacht de orde te herstellen. Wukan is daarna van de buitenwereld afgesloten, waardoor onbekend is hoe de situatie nu is. De rechtbank in Foshan zal naar verwachting volgende week uitspraak doen.

UPDATE - De rechtbank in Foshan heeft op 19 oktober in hoger beroep Lin opnieuw tot 37 maanden cel en een boete van 200.000 yuan veroordeeld.

woensdag 12 oktober 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Politie drukt protest Wukan de kop in
Videobekentenis van dorpshoofd Wukan
Arrestatie van dorpshoofd democratisch experiment

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder