economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 41

Andere verhalen in de media over China waren deze week: oplichting, bedrog en iemand die het niet meer pikt.

Van je zakenpartners moet je het maar hebben. Een Chinese zakenman was naar Dali gereisd om vier agenten te ontmoeten die zijn pesticides in de provincie Yunnan wilden verkopen. De ontmoeting verliep constructief, er werd uitgebreid gegeten en gedronken en na afloop wilden de wederverkopers de avond afronden met een spelletje poker.

Dat verliep minder goed, de zakenman verloor al snel het geld dat hij op zak had, maar geen nood, de mannen accepteerden ook een geschreven schuldbekentenis.

Toen het kaartavondje was afgelopen had de zakenman 70.000 yuan verloren (10.000 euro). Dat zat hem niet lekker en hij belde de politie. Hij vermoedde dat hij was verdoofd, want anders kon hij toch niet alle potjes op rij hebben verloren?

De politie van Dali stelde een onderzoek in en deed een bijzondere ontdekking. In de hotelkamer van de wederverkopers vond zij dertig pakken kaarten die met een UV-stift waren gemerkt. Bovendien troffen zij contactlenzen aan, waarmee de onzichtbare tekens toch te zien waren.

 

De spoorwegpolitie in Chengdu werkt snel, maar dat wordt niet altijd gewaardeerd. Dienders troffen vorige week een onbeheerde tas aan in de stationshal. Bij nadere inspectie bleek daar 20.000 yuan (3.000 euro) in te zitten. Aan de hand van bewakingsbeelden wisten zij snel de eigenaar te achterhalen.

Zo konden ze hem nog achterhalen, voordat hij samen met zijn vrouw de trein nam. Toen ze de verstrooide reiziger aanspraken, reageerde die aanvankelijk blij, maar werd zichtbaar nerveus toen de agenten hem vroegen de inhoud van de tas te omschrijven.

Toen kwam de aap uit de mouw. Hij droeg altijd een geldvoorraadje bij zich waar zijn vrouw geen weet van had. Die reageerde furieus, omdat zij de eindjes in het huishouden aan elkaar moest knopen. Daarop werd de man boos. Volgens hem dwong zijn vrouw hem zijn gehele loon af te staan en werd hij door zijn vrienden uitgelachen omdat hij nooit geld had om te roken of te drinken. De ruzie werd gesust en volgens de lokale krant heeft het echtpaar samen de reis hervat.

 

De provincie Henan staat in China niet goed bekend. Lelijk, arm en crimineel. Onder Chinezen circuleren veel grapjes over de bewoners van Henan.

Maar soms is het minder onschuldig: migrantarbeiders die naar de grote stad reizen om een baan te vinden zeggen dat ze worden gediscrimineerd omdat ze uit Henan komen. En toen in de jaren '90 duidelijk werd dat AIDS op grote schaal in China voorkwam, geloofden maar wat mensen dat de ziekte verspreid werd door met het HIV-virus geïnjecteerde watermeloenen uit, inderdaad, Henan.

Een inwoner van Henan is het zat. Een wetenschapsjournalist spande een rechtzaak aan tegen de Chinese tv-persoonlijkheid Hu Wei, toen deze op Weibo weer eens flauwe grapjes over de provincie maakte. Het gaat hem niet om het geld; hij eist slechts duizend yuan schadevergoeding. Het gaat hem om het principe.

Maar hoewel juristen denken dat de eis weinig kans maakt, werd de zaak wel door de rechtbank in behandeling genomen. In het Chinese rechtssysteem bekijkt de griffie eerst of er wel voldoende rechtsgrond en bewijs is, voordat die aan een rechter wordt voorgelegd. Een struikelblok kan weleens zijn dat de eiser weliswaar een jarenlange inwoner van Henan is, maar daar niet is geboren. Als een echte Shandonger hoeft hij zich niet aangesproken te voelen door vooroordelen over Henan.

 

Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap

vrijdag 14 oktober 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 39

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder