economie cultuur politiek RSS

BRICS-landen bijeen; meer geld voor infrastructuur

De BRICS-bank gaat zijn kredieten komend jaar opvoeren tot 2,5 miljard dollar. Op de leiderstop van de vijf BRICS-landen werd besloten tot meer samenwerking, maar er was ook een onverwachte uitbarsting van India tegen China's bondgenoot Pakistan.

De regeringsleiders van Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika waren dit weekeinde bijeen in de Indiase badplaats Goa. De glans van het samenwerkingsverband tussen wat een paar jaar geleden vijf krachtig groeiende economieën waren is er een beetje af. Alleen in China en India groeit de economie nog. Maar de wens voor internationale samenwerking is niet verdwenen. Samen vertegenwoordigen de landen 40 procent van de wereldbevolking en 20 procent van de wereldeconomie.

Het belangrijkste besluit was dat de in 2014 opgerichte Nieuwe Ontwikkelingsbank, ook wel BRICS-bank, komend jaar 2,5 miljard dollar aan krediet beschikbaar stelt voor infrastructurele projecten. Dit jaar was dat nog 900 miljoen dollar. Overeengekomen is een gemeenschappelijk onderzoeksinstituut voor de landbouw op te richten en de mogelijkheid een gezamenlijk bureau voor kredietbeoordeling op te zetten, die als alternatief kan gelden voor westerse beoordelaars.

 

Terreurbestrijding

In de slotverklaring stond bovendien dat de vijf landen meer gaan samenwerken bij terrorisme-bestrijding. "We onderschrijven anoniem de dreiging die terrorisme, extremisme en radicalisering vormt, niet alleen voor regionale en wereldwijde vrede, stabiliteit en welvaart, maar ook voor onze samenlevingen, onze manier van leven en de mensheid", aldus de verklaring.

Modi maakte van de gelegenheid gebruik zich af te zetten tegen Pakistan. In een tweet noemde hij 'een land in India's nabijheid' het 'moederschip van terrorisme'. India is woedend over een aanval op een Indiase kazerne in Kashmir. Vorige maand kwamen daar 19 soldaten om het leven. India denkt dat de Pakistaanse geheime dienst daar de hand in heeft gehad of op zijn minst op de hoogte was. De veroordeling van Pakistan haalde echter niet de slotverklaring. Er was een ontspannen fotomoment, waarbij de vijf leiders zich in een Modi-hesje lieten vereeuwigen.

 

Bilateraaltjes

De top werd aangegrepen voor een aantal onderonsjes. De Russische president Vladimir Poetin en de Indiase premier Narendra Modi streken zaterdag wat plooien glad. Een Russisch-Pakistaanse legeroefening heeft kwaad bloed gezet in India. Zestien grote handelscontracten namen de kou uit de lucht. India koopt onder meer Russische S400 anti-luchtdoelraketten, helicopters en twee kerncentrales.

Uiteraard sprak Modi ook een-op-een met de Chinese president Xi Jinping. Na afloop jubelden de communiqués over het groeiende vertrouwen tussen India en China en de mogelijkheden voor verdere samenwerking. Maar diplomaten lieten doorschemeren dat er twee belangrijke pijnpunten onopgelost blijven: China's blokkade om India te laten toetreden tot de internationale organisatie die toeziet op nucleaire technologie en China's nauwe banden met India's aartsvijand Pakistan. Ook speelt er nog het onopgeloste grensconflict in de Himalaya.

zondag 16 oktober 2016

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

China bouwt aan relaties met niet-westerse landen
Xi: 'BRICS-landen moeten politiek samen optrekken'
India wil visa drie Xinhua-journalisten niet verlengen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder