economie cultuur politiek RSS

Chinese economie wint aan kracht

Chinese economie wint aan kracht

De omvang van de Chinese economie groeide in de afgelopen drie maanden met 6,7 procent. De onroerendgoedsector, overheidsinvesteringen en particuliere consumptie zorgen voor een beter kwartaal dan gedacht.

De beleidsmakers in Beijing liggen nog steeds op koers voor hun economische doelstellingen voor 2016. Net als in de twee vorige kwartalen kwam ook in het derde de economische groei uit op 6,7 procent. Dat maakte het nationaal statistiekbureau woensdag bekend.

Dat was niet te danken aan de export, die tegen blijft vallen door vraaguitval in Amerika, Europa en Zuidoost-Azië. Ook de private investeringen zijn aan de magere kant; plus 2,5 procent over de eerste negen maanden van dit jaar. Mogelijk gaat dat veranderen: in de maand september groeide de investeringen in de private sector met 4,5 procent.

 

Consumentenbestedingen

Dat betekent dat economische groei momenteel van de overheid en consumenten moet komen. De Chinese overheid stopt veel geld in met name infrastructuurprojecten. De investeringen in vaste activa stegen daardoor in de periode januari tot en met september met 8,2 procent.

Maar het echt goede nieuws is dat de Chinese consumenten hun yuans laten rollen. Winkel-verkopen stegen met 10,7 procent in september. Daarmee is particuliere consumptie goed voor 71 procent van China's economische groei in de eerste drie kwartalen.

 

Onroerendgoedmarkt

Ook de onroerendgoedmarkt geeft de economie rugwind. Investeringen in gebouwen steeg in september met 7,8 procent; plus 5,8 procent over de eerste negen maanden. Huisverkopen stegen met 27 procent. Dat is goed nieuws voor de leveranciers van staal, glas en cement; sectoren die met overcapaciteit kampen. En ook verkopers van meubels, huishoudelijke apparatuur en ander huisraad profiteren mee.

Maar het is slechts nieuws voor de huizenprijzen. Sommige steden zagen de prijzen de afgelopen maanden met 40 procent stijgen. Verschillende steden namen maatregelen om die stijging af te remmen, zoals een hogere verplichte aanbetaling of een verbod op het bezitten van meerdere woningen. Zo willen ze voorkomen dat appartementen onbetaalbaar worden voor starters. Economen denken echter niet dat de onroerendgoedprijzen snel zullen dalen, omdat de komende jaren nog miljoenen Chinezen van het vasteland naar de stad verhuizen.

woensdag 19 oktober 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Handelscijfers China stellen teleur
Q&A: Arjen van Dijkhuizen over de Chinese economie
Toezichthouder waarschuwt voor schuldenlast China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder