economie cultuur politiek RSS

Beëdiging parlementariërs Hong Kong geblokkeerd

Politici die een onafhankelijk Hong Kong nastreven konden woensdag niet in de LegCo worden beëdigd. De vergadering moest worden geschorst toen een groep parlementariërs uit protest de parlementszaal verliet.

Sixtus Leung (foto l.) en Yau Wai-ching zijn gekozen door de burgers van Hong Kong, maar nog steeds niet beëdigd als parlementariër. Nadat vorige week tijdens een tumultueuze bijeenkomst hun eedaflegging ongeldig werd verklaard, ging het ook in de herkansing mis.

Toen vijf volksvertegenwoordigers woensdag opnieuw de kans kregen de eed af te leggen, verlieten tientallen parlementariërs de vergaderzaal toen Leung en Yau aan de beurt waren. Bij gebrek aan een quorum zat er voor parlementsvoorzitter Andrew Leung niets anders op dan de vergadering te schorsen.

 

Excuses

In de tekst van de eed staat meerdere malen dat de speciale autonome regio Hong Kong onderdeel uitmaakt van China. Dat is nieuwgekozen volksvertegenwoordigers die meer autonomie of onafhankelijkheid nastreven een doorn in het oog. Afgelopen woensdag weken verschillende parlementariërs af van de voorgeschreven tekst. Daarop werd de eed van drie parlementsleden door ambtenaren van het parlement ongeldig verklaard. De parlementsvoorzitter besloot later ook de eedaflegging van twee anderen te herroepen.

Leung en Yau wordt kwalijk genomen dat zij vloekten tijdens de eed en een vlag ontrolden met de tekst 'Hong Kong is niet China'. De pro-Beijing parlementariërs die uit de vergadering wegliepen, vinden dat Leung en Yau pas kunnen worden beëdigd nadat zij hun excuses hebben aangeboden. Volgens deze groep heeft het tweetal het moederland en het Chinese volk beledigd. Maar op excuses hoeven ze niet te rekenen, lieten Yau direct al weten. Volgens haar moeten de weggelopen parlementariërs juist hun excuses aanbieden, "...omdat zij het volk van Hong Kong hebben verraden."

 

Bemoeienis stadsbestuur

Het stadsbestuur van Hong Kong ondernam dinsdag een hoogst ongebruikelijke stap door de rechter te vragen Leung en Yau een herkansing de eed af te leggen te ontnemen. In feite werd zo geprobeerd twee gekozen volksvertegenwoordigers uit het parlement te weren. De rechter ging daarin niet mee, maar opperrechter Thomas Au stemde wel toe in een beroepsprocedure tegen deze beslissing.

Parlementsvoorzitter Andrew Leung vindt dat de overheid zich niet met de gang van zaken in de volksvertegenwoordiging moet bemoeien. "Zij zijn rechtsgeldig gekozen; ik heb de grondwettelijke plicht hun rechten als parlementariërs te beschermen", aldus de voorzitter. Onduidelijk is wanneer Leung en Yau opnieuw de eed kunnen afleggen en als parlementslid kunnen worden benoemd.

woensdag 19 oktober 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Tumultueuze beëdiging parlementariërs Hong Kong
LegCo-kandidaat HK zegt door China te zijn bedreigd
Verkiezingen Hong Kong zet druk verder op de ketel

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder