economie cultuur politiek RSS

Chinees investeringsfonds Oost- en Centraal-Europa

Chinees investeringsfonds Oost- en Centraal-Europa

China zet een fonds op voor investeringen in infrastructuur, hightech bedrijven en de productie van consumentengoederen in Oost- en Centraal-Europa. ICBC gaat het fonds beheren en stopt 10 miljard euro startkapitaal in het fonds.

China gaat Europese landen helpen hun haperende economie weer aan de gang te krijgen. ICBC maakte zondag bekend dat het een Chinees initiatief gaat beheren dat kredieten verstrekt. De aankondiging komt op een moment dat premier Li Keqiang in Letland is; hij woont in Riga een handelstop bij tussen China en 16 Oost- en Centraaleuropese landen.

Het fonds staat ook open voor andere investeerders. In totaal wordt verwacht op die manier 50 miljard euro in kas te krijgen. Investeringen in deze regio maken deel uit van het door China geïnitieerde Gordel en Weg-initiatief; een ambitieus project om oude handelsroutes over zee (Gordel) en land (Weg) nieuw leven in te blazen.

zondag 6 november 2016


Gerelateerde onderwerpen:

BRICS-landen bijeen; meer geld voor infrastructuur
China investeert meer in buitenland dan andersom
Cosco neemt meerderheidsbelang in haven Piraeus

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder