economie cultuur politiek RSS

Politieorganisatie Interpol krijgt Chinese baas

Politieorganisatie Interpol krijgt Chinese baas

Meng Hongwei is donderdag gekozen tot het nieuwe hoofd van de internationale opsporingsorganisatie Interpol. Het is voor het eerst dat een Chinees deze functie vervult.

Vertegenwoordigers van 85 lidstaten kozen Meng donderdag op een Interpol-conferentie in Indonesië. De benoeming geldt voor vier jaar. Meng was sinds 2004 de vice-minister van publieke veiligheid in China. Daarvoor was hij het adjunct-hoofd van de Chinese gewapende politie, een paramilitaire politiedienst.

Meng verklaarde na zijn benoeming dat hij alles in het werk zal stellen om de wereld een stukje veiliger te maken. "Op dit moment staat de wereldwijde publieke veiligheid voor de grootste uitdagingen sinds de Tweede Wereldoorlog", aldus Meng.

 

Corruptieverdachten

Verwacht wordt dat Meng zich sterk zal maken voor het opsporen en uitleveren van Chinese corruptieverdachten. Twee jaar geleden overhandigde de Chinese regering Interpol een lijst met honderd Chinese verdachten die zich in het buitenland bevonden. Daarvan is inmiddels een derde opgespoord en aan China uitgeleverd.

Met name in westerse landen bestaat daartegen terughoudendheid. Zij zeggen dat China zelden het bewijs levert dat verdachten zich aan criminele feiten schuldig hebben gemaakt. Veel landen wijzen ook op de gedwongen verklaringen die in China veel voorkomen, waarbij verdachten soms ook worden gemarteld. Sommige landen leveren geen verdachten uit omdat die in China de doodstraf kunnen krijgen voor ernstige gevallen van corruptie. De Chinese overheid vindt dat getuigen van een dubbele moraal, omdat die landen wel een beroep op China doen om verdachten uit te leveren.

 

Politiek mandaat

Mensenrechtenorganisaties reageerden verontrust op Mengs benoeming. Zij zijn bang dat Interpol zal worden gebruikt om vluchtelingen en dissidenten van de Chinese overheid uitgeleverd te krijgen. Zij zeggen dat de Chinese politie naast de klassieke politietaken ook een politiek mandaat heeft om de macht van de communistische partij te waarborgen.

Interpol is in 1923 opgericht om informatie uit te wisselen om zo grensoverschrijdende criminaliteit te voorkomen en bestrijden. Het is dus vooral een samenwerkingsorganisatie en Interpol heeft geen operationele agenten in dienst. Het hoofdkwartier is gevestigd in Lyon.

donderdag 10 november 2016


Gerelateerde onderwerpen:

China draagt top-100 voortvluchtigen over aan Interpol
China voert omstreden veiligheidswet internet in
VS leveren opnieuw corruptieverdachte aan China uit

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder