economie cultuur politiek RSS

Doodstraf voor oud-politiechef die maîtresse doodde

Doodstraf voor oud-politiechef die maîtresse doodde

Een rechtbank in Taiyuan heeft vrijdag Zhao Liping ter dood veroordeeld. Hij werd schuldig bevonden aan moord, corruptie en illegaal wapenbezit.

Zhao werd in maart 2015 aangehouden op verdenking van de moord op een vrouw. Hij werkte dertig jaar bij de politie; tussen 2005 en 2012 als directeur van het bureau voor publieke veiligheid in de autonome regio Binnen-Mongolië.

Rechters veroordeelden hem wegens het doden van zijn 28-jarige vriendin, het aannemen van twee miljoen yuan aan steekpenningen (300.000 euro) en het in het bezit hebben van 91 ontstekingen waarmee explosieven tot ontploffing kunnen worden gebracht. "Zhao's moord was zondig, de uitvoering laaghartig, het geweld bijzonder wreed en het gevaar voor de samenleving ernstig", aldus het vonnis. Een zware straf is volgens de rechters op zijn plaats omdat Zhao ondanks het vele bewijs de beschuldigingen bleef ontkennen.

 

Gruwelijk einde

Sina News onthulde vorig jaar veel details over de zaak. Zhao zou in maart van dat jaar de nacht in een hotel hebben doorgebracht met zijn maîtresse. Als zij 's ochtends zegt de relatie te willen verbreken en dreigt zijn corruptie te onthullen, steekt hij haar met een mes en schiet als ze probeert te vluchten. De vrouw ontkomt in eerste instantie en weet de politie te bellen. Maar Zhao vindt haar eerder dan zijn oud-collega's.

Hij vermoordt de vrouw, stopt haar in de achterbak van zijn zwarte Audi en rijdt de bergen in om het lijk te verbranden en de resten te begraven. Maar Zhao is dan al op zoveel beveiligings-camera's gezien dat hij wordt aangehouden. Langs de route die hij heeft gereden worden persoonlijke bezittingen van de vrouw, een bijl, een schop en een bebloed matras aangetroffen. Niet veel later wordt het geïmproviseerde graf gevonden op aanwijzing van een herder, die Zhao daar bezig heeft gezien.

UPDATE - Zhao is op vrijdag 26 mei 2017 geëxecuteerd, nadat het hooggerechtshof zijn vonnis onherroepelijk had bevestigd.

vrijdag 11 november 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Oud-politiechef vast wegens dood maîtresse
China wil doodstraf schrappen voor negen misdaden
Wordt Jia Jinglong terechtgesteld?

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder