economie cultuur politiek RSS

Voor het verlanglijstje: boeken over China

Voor het verlanglijstje: boeken over China

Dit jaar liet een rijke oogst zien aan interessante boeken over China. Vier suggesties voor in de schoen of onder de kerstboom.

Vorig jaar publiceerde ik ook een persoonlijke selectie van de beste boeken over China van dat moment. Ik koos toen vijf boeken van buitenlandse auteurs. Afgelopen jaar verschenen vier zeer goede boeken over China van Nederlandse schrijvers. Aanraders voor Sinterklaas en de Kerstman.

 

De Culturele Revolutie: het derde deel uit de indrukwekkende trilogie over de historie van de Volksrepubliek van de hand van de Nederlandse historicus Frank Dikötter. Hij doceert moderne Chinese geschiedenis aan de Universiteit van Hong Kong en beschrijft op gedetailleerde wijze de periodes waarnaar binnen China nauwelijks onderzoek kan worden gedaan. Het boek over de Culturele Revolutie schetst een onthutsend beeld van de chaos waar Mao omwille van zijn persoonlijke politieke gewin het land gedurende enkele jaren stortte. Eerder publiceerde ik een vraaggesprek met de auteur. (meer info en bestellen)

 

China & de barbaren: ik heb er nog niet eerder over geschreven en dat is jammer, want Henk Schulte Nordholt heeft met dit boek een geheel eigen invalshoek gekozen en voegt daarmee iets wezenlijks toe aan het bestaande aanbod. Hij koppelt het heden aan het verleden en schetst de invloed van de geschiedenis op China's zoektocht naar een nieuwe identiteit en de rol van de communistsche partij daarin. Daarmee probeert hij een antwoord te vinden op belangrijke vraagstukken; voegen de Chinese leiders zich naar de westerse wereldorde? En leidt China's opkomst als wereldmacht onvermijdelijk tot een conflict met de Verenigde Staten? Schulte Nordholt eindigt met een aantal scenario's voor de Volksrepubliek. (meer info en bestellen)

 

China, een gids voor de 21ste eeuw: het boek van de Leidse hoogleraar modern China studies Frank Pieke is opgebouwd rond de vijf belangrijkste heersende misvattingen over China die volgens de auteur in het westen leven. De hoofdstukken dragen als titel niet de vraag, maar Piekes antwoord: waarom de communistische partij aan de macht zal blijven; de economie van China zal blijven groeien, maar niet voor eeuwig; vrijheid zonder universele mensenrechten; waarom Taiwan, Tibet en Xinjiang niet onafhankelijk kunnen worden en niet slechts een Chinese eeuw (over de multipolaire wereldorde). Met dit boek over neosocialisme levert Pieke veel stof tot nadenken, onderbouwde inzichten en voldoende verwijzingen voor wie meer wil lezen. Eerder publiceerde ik deze uitgebreide boekrecensie. (meer info en bestellen)

 

Cirkels en Rechte Lijnen: van geheel andere orde is het boek van Ardi Bouwers. Zij schreef een praktisch en toegankelijk werk over communicatie tussen Nederlanders en Chinezen. Bouwers verzamelde veel praktijkvoorbeelden en onderbouwt er haar betoog mee. Het boek geeft niet alleen inzicht in de belangrijkste zichtbare cultuurverschillen, maar gaat ook op zoek naar diepere lagen met verborgen waarden. Kennis van die waarden leidt tot begrip waardoor we cultuurverschillen niet alleen herkennen, maar ook kunnen duiden en gebruiken. Het boek is uit een groot aantal kleine hoofdstukken opgebouwd. Zo’n zapboek is niet alleen prettig om te lezen, maar maakt het ook geschikt als naslagwerk. Eerder publiceerde ik een uitgebreide boekrecensie. (meer info en bestellen)

 

 

zaterdag 19 november 2016



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder