economie cultuur politiek RSS

Zwarte zwaan geeft beursautoriteit de zenuwen

Zwarte zwaan geeft beursautoriteit de zenuwen

Een winkelcentrum in Beijing heeft een beeld van een zwarte zwaan verwijderd, naar verluidt na klachten van beleggers. Eerder moest een beeldengroep van beren hier weg op last van de beursautoriteit.

Chinezen bijgelovig? Ze zullen het altijd ontkennen, maar er direct achter zeggen: 'baat het niet, dan schaadt het niet'. Maandagochtend onthulde het winkelcentrum Seasons Place in Beijing een beeld van een zwarte zwaan in origamistijl. Maar dezelfde middag nog werd de sculptuur alweer van zijn sokkel gehaald.

Chinese media schreven dat dit gebeurde nadat op internet een discussie was ontstaan of het beeld ongeluk zou brengen aan beleggers. Bovendien zou de zwaan de bezoekers van het kantoor van de Chinese beurswaakhond CSRC aan de overkant van het winkelcentrum 'nakijken' en hen 'een ongemakkelijk gevoel' geven.

 

Beerput

Dit voorjaar moest Seasons Palace een beeldengroep van bekende stripfiguren voor de deur van het winkelcentrum weghalen op last van de beursautoriteit. CSRC-medewerkers zagen namelijk duidelijk dat de twee dansende figuren van de populaire Chinese kinderserie Boonie Bears hun middelvinger opstaken naar hun gebouw. 

Volgens een woordvoerder van het winkelcentrum was de klacht nergens op gebaseerd, omdat Boonie Bears maar vier vingers hebben en dus nooit hun middelvinger kunnen opsteken. Desondanks verdwenen de beren in het magazijn. Het beeld van de zwarte zwaan stond niet op het plein, maar in de hal van het winkelcentrum.

maandag 28 november 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Beurs Shenzhen open voor buitenlandse beleggers
China vervangt topman beurswaakhond
Chinese beurscrises: kapitalisme in het wilde Oosten

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder