economie cultuur politiek RSS

Overheid HK wil van nog eens vier parlementariërs af

Overheid HK wil van nog eens vier parlementariërs af

Het stadsbestuur van Hong Kong heeft de rechter gevraagd nog eens vier gekozen volksvertegenwoordigers hun zetel in het parlement af te nemen. Het pro-democratiekamp spreekt van een staatsgreep.

Lau Siu-lai, Edward Yiu Chung-yim, Nathan Law en Leung Kwok-hung. Alle vier grepen ze in oktober hun inzwering in het stadsparlement LegCo aan voor een protestactie. En alle vier dreigt dat protest hun een plek in het parlement te kosten. Het ministerie van justitie diende vrijdagmiddag verzoeken in de bij de rechtbank om hun zetels vacant te verklaren.

Woensdag bevestigde de rechter in hoger beroep dat twee andere parlementariërs geen recht hebben op een plek in de LegCo. Sixtus Leung en Tau Wai-ching weken tijdens de eedaflegging af van de voorgeschreven tekst, ze ontrolden een spandoek met de tekst 'Hong Kong is niet China' en Tau vloekte. Volgens de rechtbank worden ze daarmee geacht de eed te hebben geweigerd en kunnen ze daarom definitief niet worden benoemd.

 

Woordenstrijd

Het stadsbestuur doet er nu een grote schep bovenop. Als de rechtbank de motivatie uit de zaak tegen Leung en Tau volgt, zullen opnieuw vier leden uit het pro-democratiekamp hun zetel verliezen. Daardoor raakt het pro-democratiekamp de mogelijkheid kwijt om belangrijke beslissingen te vetoën.

Lau sprak haar eed woord voor woord met tussenpauzes uit, naar eigen zeggen om de tekst van zijn betekenis te ontdoen. Yiu voegde aan de tekst enkele zinnen toe. Law legde de klemtoon zo dat zijn eed als een vraag klonk. En Leung, ook wel bekend als Long Hair, hield tijdens de ceremonie een gele paraplu vast; het symbool van de Paraplu-demonstraties in 2014.

 

Politieke motivatie

Het stadsbestuur deed vrijdag een verklaring uitgaan waarin het benadrukte dat er geen politieke motivatie aan zijn beslissing ten grondslag ligt. "De zaak heeft niet tot doel de wensen en intenties van de kiezers opzij te zetten. Het feit dat het om gekozen volksvertegenwoordigers gaat is net zo belangrijk dat alle leden van de LegCo zich aan de wet houden."

Daar denkt het pro-democratiekamp anders over. Zij vragen zich af waarom het stadsbestuur zijn pijlen alleen op volksvertegenwoordigers uit hun kamp richt, terwijl parlementariërs uit het pro-Beijingkamp die afweken van de voorgeschreven tekst ongemoeid worden gelaten. Long Hair Leung sprak van een staatsgreep, bedoeld om de politieke keus van het volk te wijzigen. Law sprak van 'repressie van het regime' tegen alle democratische krachten. Parlementariërs uit het pro-democratiekamp hielden vrijdagavond een demonstratie uit protest tegen de beslissing van het stadsbestuur (foto).

vrijdag 2 december 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Parlementariërs Hong Kong verliezen hoger beroep
Overheid Hong Kong wil opnieuw parlementslid weren
Beijing blokkeert parlementariërs Hong Kong

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder