economie cultuur politiek RSS

Chengdu wil geen demonstratie tegen luchtvervuiling

Chengdu wil geen demonstratie tegen luchtvervuiling

Lokale autoriteiten in Chengdu hebben het stadscentrum afgegrendeld om te voorkomen dat er demonstraties voor schone lucht worden gehouden. De hoofdstad van de zuidwestelijke provincie Sichuan zucht ruim een week onder zware smog.

Autoriteiten in Chengdu maken overuren om groeiend protest tegen de slechte luchtkwaliteit de kop in te drukken. Vrijdag plaatsten burgers mondmaskers op standbeelden in de stad. Deze werden door de politie verwijderd. Toen een spontane protestdemonstratie ontstond, werd de oproerpolitie ingezet.

Toen burgers opriepen op zaterdag opnieuw te demonstreren schakelden de autoriteiten verder op. De oproerpolitie grendelde het Tianfu-plein in het hart van Chengdu hermetisch af. Op andere plekken in de stad namen oproereenheden strategische posities in. Censors verwijderden alle verwijzingen naar het protest van het internet. Kopieerwinkels kregen de opdracht de politie te waarschuwen als iemand posters met opruiende teksten maakt. Ook op maandag is het Tianfu-plein, met het grote Mao-beeld, nog altijd afgesloten. Inwoners van Chengdu plaatsen selfies met mondkapjes online, meestal met de tekst: laat mij ademen.

 

Ongebruikelijke smog

Chengdu wordt omgeven door bergen, waardoor luchtvervuiling zich niet makkelijk verspreidt. Toch staat de luchtkwalliteit in deze stad met zijn 15 miljoen inwoners niet bekend als bijzonder smerig. Maar de afgelopen dagen kampt Chengdu met ongebruikelijke smog, zoals de bewoners van veel andere Chinese steden die allang kennen. Op 3 december werd alarmfase geel afgekondigd, de twee na zwaarste alarmfase. Op 4 december moest het internationale vliegveld tien uur worden gesloten wegens te weinig zicht.

Veel inwoners wijzen naar een chemische fabriek in Pengzhou als mogelijke oorzaak van de extreme luchtvervuiling. De komst van de Px-fabriek op veertig kilometer van Chendgu leidde in 2013 tot veel protest. De lokale overheid publiceerde vrijdag een lijst met 80 vervuilende industrieën, blijkbaar in een poging de kritiek op de omstreden fabriek af te leiden.

UPDATE - De Chinese website Sixth Tone meldt dat zondagavond ook een protest van een groep kunstenaars is opgebroken. Acht deelnemers en twee voorbijgangers die het politie-optreden filmden zijn gearresteerd en maandagochtend weer vrijgelaten.

maandag 12 december 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Stop smog, brandt korte wierookstaafjes
Beijing gaat kleine, vervuilende bedrijven sluiten
Beijing kondigt hoogste alarmfase smog af

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder