economie cultuur politiek RSS

Chinese vrouwen goudmijn voor plastische chirurgie

Chinese vrouwen goudmijn voor plastische chirurgie

Chinese vrouwen besteden relatief veel geld aan verfraaiing van hun uiterlijk. Twee keer zoveel als een vergelijkbare groep vrouwen in de rest van de wereld.

Chinese vrouwen die zichzelf 'esthetisch bewust' noemen, geven jaarlijks zo'n 7.000 yuan (ruim duizend euro) uit aan plastische chirurgie. Dat is twee keer zoveel als gemiddeld in de rest van de wereld. Dat blijkt uit onderzoek door de Britse marktonderzoeker Insight Engineers.

Anders dan in de rest van de wereld zijn Chinese vrouwen vooral geïnteresseerd hoe hun gezicht is gevormd (74 procent van de respondenten). Vrouwen in andere landen zijn vooral geïnteresseerd in het tegengaan van ouderdomsverschijnselen en borstvergrotingen. Dat maakt Chinese vrouwen die onder het mes gaan ook veel jonger dan in andere landen.

 

Groeimarkt

Voor het onderzoek werden 7.700 volwassen vrouwen in 16 landen ondervraagd. Het is geen representatieve steekproef, want Insight bevroeg alleen vrouwen die aangeven met hun uiterlijk bezig te zijn. De Chinese respondenten kwamen bovendien alleen uit de drie welvarende megasteden Beijing, Shanghai en Guangzhou. De gegevens zijn dus niet maatgevend voor alle Chinese vrouwen.

Toch geven de resultaten een trend aan. De Chinese markt voor cosmetische chirurgie en producten voor esthetische producten bedroeg 400 miljard yuan in 2015 (60 miljard euro) en stijgt jaarlijks met 20 procent. Veel Chinese vrouwen denken dat een goed uiterlijk hen helpt een goede baan en een geschikte partner te vinden. Neusvergrotingen en ooglidcorrecties worden daarom vaak al op jonge leeftijd uitgevoerd. De laatste jaren is liposuctie uitgegroeid tot de meest voorkomende cosmetische chirurgische ingreep.

maandag 19 december 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Onder het mes voor een goede baan

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder