economie cultuur politiek RSS

China investeert fors in toerismesector

China investeert fors in toerismesector

De Chinese overheid gaat de komende vijf jaar twee biljoen yuan (300 miljard euro) steken in ontwikkeling van het toerisme. De sector moet extra economische groei en miljoenen banen opleveren.

Een flink deel van het budget is bestemd voor Noordoost-China. De economische groei blijft al jaren achter in de 'roestgordel' van China. De komende jaren moeten hier veel verouderde en verliesgevende staatsbedrijven sluiten, waardoor miljoenen banen op de tocht staan. Hier moeten model-toeristische projecten voor vervangende werkgelegenheid zorgen.

Ook een eerder aangekondigde toilet-revolutie staat hoog op de agenda. Volgens het plan moeten de komende jaren 100.000 nieuwe toiletten worden gebouwd of gerenoveerd op lokaties waar veel toeristen komen. Slechte hygiënische omstandigheden staan hoog op het klachtenlijstje van met name westerse toeristen die China bezoeken. Ook komt er geld om China als reisbestemming in het buitenland te promoten.

 

Groeimotor

De investeringen, die maandag werden aangekondigd op een persconferentie, zijn bedoeld om de toeristische sector verder te versterken. Volgens het plan moet het aantal binnenlandse toeristische trips stijgen tot 6,4 miljard in 2020. Het aantal buitenlandse reizen dat Chinese toeristen ondernemen moet groeien tot 150 miljoen over vijf jaar.

Als die doelstellingen worden bereikt, dan groeit de toerismesector met elf procent per jaar tot 7 biljoen yuan in 2020 (1 biljoen euro). Toerisme is dan goed voor 12 procent van de Chinese economie; nu is dat 10,8 procent van het bruto nationaal product.

 

Jaarcijfers

Volgens de nationale toerisme-administratie bezochten 134 miljoen buitenlandse toeristen de Volksrepubliek in 2015. Chinezen ondernamen samen vier miljard binnenlandse tripjes en 117 miljoen keer werd een reis naar het buitenland ondernomen. De totale opbrengsten van de toeristenindustrie bedroegen afgelopen jaar 4,13 biljoen yuan (620 miljard euro).

dinsdag 27 december 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Bestedingen Chinese toeristen gaan verder stijgen
Chinese toeristen besteden meer dan biljoen yuan
China ontketent toilet-revolutie

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder