economie cultuur politiek RSS

Vader doodt gokverslaafde zoon

Vader doodt gokverslaafde zoon

De politie in Suzhou heeft een 67-jarige man aangehouden op verdenking van het vermoorden van zijn zoon. De vader had zijn kind geholpen een grote gokschuld te voldoen, maar hij had nieuwe schulden gemaakt.

De vader, de 67-jarige Zhu Shuigen, waarschuwde zelf de politie. Die trof de zoon levenloos in bed aan. Volgens lokale media heeft Zhu de schedel van zijn zoon ingeslagen.

Volgens Changshu Daily leefde de zoon thuis (foto) nadat ook zijn tweede huwelijk was stuk-gelopen. Hij was geruime tijd werkloos, al werkte hij korte tijd als bewaker. Bovendien zou de zoon gokverslaafd zijn. Zijn ouders hadden hem twe jaar geleden geholpen een schuld van twee miljoen yuan (bijna 300.000 euro) af te lossen. Maar de avond voor het familiedrama was duidelijk geworden dat de zoon opnieuw grote gokschulden had gemaakt, mogelijk een miljoen yuan.

 

Verslavingszorg

China kent geen goede verslavingszorg. Dat betekent dat verslaafden en hun naasten er meestal alleen voorstaan. Omdat drugs gebruiken, gokken en porno illegaal zijn, is het moeilijk voor verslaafden om hulp te zoeken. Maar ook voor alcohol- of internetverslaafden ontbreekt professionele opvang.

Wel bestaan er private klinieken voor verslavingszorg; deze zijn echter voor veel gewone Chinezen onbetaalbaar. Sommige van deze inrichtingen staan bekend om hun harde en onorthodoxe aanpak, waarbij dwang en mishandeling eerder regel dan uitzondering zijn. De Chinese overheid maakte juist deze week bekend dat het nieuwe regels afkondigt voor privéklinieken, waarbij gewelddadige methodes van heropvoeding en elektrotherapie verboden worden.

woensdag 11 januari 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Familiedrama leidt tot debat over heropvoedingskamp
Werving Chinese gokkers aangepakt
Drugsproblematiek groeit; meer synthetische drugs

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder