economie cultuur politiek RSS

Architecten moeten lokale stijl ontwikkelen

Architecten moeten lokale stijl ontwikkelen

Chinese steden moeten historische gebouwen en ander erfgoed beter beschermen. Ook moet nieuwbouw beter aansluiten bij de lokale architectuur om te voorkomen dat alle Chinese steden op elkaar gaan lijken.

Het kabinet en de communistische partij hebben woensdag opdracht gegeven om traditionele Chinese cultuur beter te beschermen. Beeldbepalende architectuur, bijzondere gebouwen, maar ook traditionele cultuurvormen zoals calligrafie, dichtkunst, zang en dans moeten worden gekoesterd, om zo bij te dragen aan een grotere culturele invloed van China in de wereld. Zelfs de bescherming van lokale dialecten wordt genoemd, terwijl de overheid zich al decennia beijvert voor het invoeren van de nationale taal Standaardmandarijn.

Een belangrijk deel van de richtlijn gaat over architectuur. "Culturele overblijfselen moeten worden beschermd temidden van urbanisatie en de ontwikkeling van een nieuw socialistisch platteland", aldus de richtlijn. "Historisch en cultureel belangrijke steden, straten, woonblokken en voormalige woonhuizen van historische figuren, alsmede onderscheidende kenmerken van steden moeten bewaard blijven."

 

Lokale karakteristieken

Omdat de komende jaren nog miljoenen Chinezen naar de stad verhuizen, zullen steden voorlopig blijven groeien. De richtlijn roept architecten op te zoeken naar lokale, karakteristieke elementen en die in nieuwbouw te gebruiken. "Verfijn en kies zorgvuldig prominente voorbeelden van lokale karakteristieken en symbolen, gebruik dit in urbanisatie en stadsplanning. Voorkom duizend muziekstukken met dezelfde melodie; duizend steden met hetzelfde gezicht."

In een zich snel ontwikkelend land als China verdwijnen oude gebouwen en complete hutongs, volkswijken in hoog tempo. Maar langzaam groeit het besef dat niet alles wat oud is ook waardeloos is en kan worden vervangen. Het heeft niet veel gescheeld of de Verboden Stad zou in de jaren '60 worden gesloopt. De opkomst van het toerisme geeft die ontwikkeling een duwtje in de goede richting: oud is soms goud geld waard.

 

Rare architectuur

Een jaar geleden publiceerde het kabinet al een richtlijn waarin werd opgeroepen een eind te maken aan niet-functionele gebouwen. Die richtlijn wilde korte metten maken met de 'chaotische verspreiding van protserige, het Westen vererende rare architectuur'. In plaats daarvan moesten architecten meer rekening houden met het stedelijke landschap, lokale geografische karakteristieken en China's nationale karakter.

President Xi Jinping zei in oktober 2014 dat hij geen liefhebber is van uitbundige moderne architectuur, die in zijn ogen geen 'moreel inspirerende kunst' vertegenwoordigt. Hij drong toen aan op ontwikkeling van een moderne, Chinese architectuurstijl.

 

In een eerder artikel over Chinese architectuur zette ik een aantal bijzondere voorbeelden van nieuwbouw op een rijtje.

donderdag 26 januari 2017

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

China wil af van 'rare architectuur'
Beijing verzakt; gevaar voor gebouwen, infrastructuur
Creatieve sector moet verplicht naar het platteland

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder