economie cultuur politiek RSS

'Oorlog VS en China is niet langer theorie'

'Oorlog VS en China is niet langer theorie'

De mogelijkheid van een oorlog tussen de Verenigde Staten en China is niet langer denkbeeldig, maar een 'praktische realiteit'. Dat schrijft een commentator op de website van het Volksbevrijdingsleger.

De mogelijkheid dat de twee grootmachten met elkaar in een gewapend conflict verzeild raken is dichterbij gekomen. Daarvoor waarschuwt de website van het Chinese leger. "Een oorlog tijdens dit presidentschap [van de VS] of een oorlog die overnacht uitbreekt zijn niet langer slogans, maar een praktische realiteit", aldus het commentaar.

Het artikel is geschreven door een medewerker van de centrale militaire commissie. Het stuk werd al online gezet op de dag dat Donald Trump werd beëdigd als Amerikaanse president, maar bleef onopgemerkt totdat South China Morning Post er dit weekeinde uit citeerde.

 

Militaire paraatheid

De auteur betoogt dat China zich schrap moet zetten voor een verslechtering van de relaties met de VS. Militaire paraatheid hoort daarbij. Het stuk roept op tot de inzet van meer mensen en middelen in de Zuidchinese- en Oostchinese-Zeeën, bij Taiwan en het plaatsen van een anti-raketsysteem bij het Koreaanse schiereiland.

Vorige week verschenen online foto's van mobiele lanceerinstallaties voor intercontinentale kernraketten die blijkbaar naar de provincie Heilongjiang werden verplaatst. Vanuit deze noordoostelijke provincie valt een groot deel van de VS binnen bereik van de moderne DF-41-raketten. Chinese media suggereerden toen dat de foto's bewust waren gelekt als signaal aan de nieuwe president, die een harde koers ten aanzien van China lijkt voor te staan.

 

Hoofd koel

Strategisch analisten en wetenschappers aan beide zijden van de Pacific waarschuwen voor de groeiende kans op onbedoelde incidenten die onder invloed van de krachtige retoriek eenvoudig kunnen escaleren. Zij roepen beide zijden op het hoofd koel te houden en er alles aan te doen de vrede te bewaren. Ook in China hebben commentatoren aangedrongen rustig af te wachten welk beleid Trump in de praktijk zal uitvoeren, in plaats van daar op vooruit te lopen met martiale taal en inzet van extra militairen.

Opvallend was dat een commentaar in de partijkrant Global Times waarin werd opgeroepen China's kernmacht te versterken plotseling weer offline is gehaald. Analisten denken dat de doorgaans nogal patriottistische krant van hogerhand is teruggefloten.

maandag 30 januari 2017


Gerelateerde onderwerpen:

China laat nucleaire spierballen zien
Beoogd minister VS op ramkoers met China
Vijf vragen over Trump, China en Taiwan

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder