economie cultuur politiek RSS

Trump houdt bij nader inzien toch vast aan Eén China

Trump houdt bij nader inzien toch vast aan Eén China

De nieuwe regering in de Verenigde Staten houdt vast aan het Eén China-beginsel. Dat zei president Donald Trump in een telefoongesprek met zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping.

De Amerikaanse en Chinese leiders hebben 'langdurig' en 'vriendschappelijk' met elkaar gesproken, aldus verklaringen van het Witte Huis en Zhongnanhai. In het gesprek, vanwege het tijdsverschil voor Trump op donderdagavond en voor Xi op vrijdagochtend, werd de wens uitgesproken elkaar snel te ontmoeten.

Xi felicteerde Trump opnieuw met zijn verkiezing; Trump felicteerde op zijn beurt Xi en het Chinese volk met Chinees Nieuwjaar. De Amerikaanse president bevestigde in het gesprek dat hij vast wil houden aan het Eén China-beginsel.

 

Persoonlijke brief

Daarmee is een belangrijk obstakel voor verdere samenwerking tussen de twee grootmachten weggenomen. Trump had eerder gezegd dat hij over het principe wilde onderhandelen. Zijn contacten met de Taiwanese presidente Tsai Ing-wen voedde het wantrouwen in Beijing dat Trump de Amerikaans-Chinese relatie wilde herijken en -nog erger- streefde naar zelfstandigheid van Taiwan.

De weg voor een telefoongesprek tussen de leiders werd donderdag vrijgemaakt door een persoonlijke brief van Trump aan Xi. Daarin stond dat de VS streeft naar een 'constructieve relatie' met China. Ook sprak de nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn afgelopen week met Chinese diplomaten. Waarschijnlijk heeft Flynn de zorgen weggenomen dat Trump wilde breken met het Eén China-beleid. Trump heeft in de eerste weken in het Witte Huis met veel nationale leiders gesproken, maar een gesprek met Xi bleef lang uit.

 

Warm gesprek

Trump vertelde op een persconferentie, die hij samen met de Japanse premier Shinzo Abe hield die momenteel Washington bezoekt, dat het een warm gesprek was geweest. "We hebben gisteravond een heel, heel goed gesprek gehad en een boel onderwerpen besproken. Het was een lang gesprek."

Persbureau Xinhua ging veel uitgebreider in op de inhoud van het gesprek. Xi zou hebben gezegd dat China bereid is nauw met de Amerikanen samen te werken om zo de bilaterale relatie 'op een gestage en stabiele manier' verder te ontwikkelen. Trump heeft de wens uitgesproken 'wederzijds voordelige samenwerking op het gebied van handel, economie en investeringen, alsmede internationale samenwerking' te versterken.

 

Opluchting in Taiwan

Met het gesprek is veel kou uit de lucht genomen. Dat Trump in zijn eerste gesprek als president met Xi op zijn schreden terugkeert over het Eén China-beleid, is als een succes voor China te beschouwen. Veel Chinese commentatoren noemden Trump al eerder een zhilaohu, een papieren tijger. Dat beeld wordt nu bevestigd.

Zelfs in Taiwan leek enige opluchting te bestaan dat Trump het Eén China-beginsel alsnog omarmde. "Goede relaties met zowel de Verenigde Staten als China zijn in ons nationale belang en vormen sleutelfactoren voor regionale vrede en veiligheid", aldus regeringswoordvoerder Alex Huang. Hij voegde eraan toe dat de Taiwanese regering in nauw contact staat met Washington en dat er afspraken zijn gemaakt om wederzijdse verrassingen te voorkomen. Hij suggereerde daarmee dat Taipei op de hoogte was van wat Trump Xi zou zeggen.

vrijdag 10 februari 2017

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Mattis gooit olie op golven (en een beetje op het vuur)
'Oorlog VS en China is niet langer theorie'
China laat nucleaire spierballen zien

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder