economie cultuur politiek RSS

Ziekenhuis besmet vijf patiënten met HIV

Ziekenhuis besmet vijf patiënten met HIV

Vijf patiënten zijn besmet geraakt met HIV doordat een ziekenhuis in Hangzhou buisjes hergebruikte. De kwestie roept vragen op hoe nauw Chinese artsen zich aan medische protocollen houden. 

Het ziekenhuis voor traditionele Chinese medicijnen van de provincie Zhejiang heeft toegegeven dat het de patiënten per ongeluk heeft besmet. Volgens een verklaring van de provincie heeft medisch personeel tegen de regels in buisjes om bloed op te vangen hergebruikt, in plaats van deze na gebruik weg te gooien. Vijf personen, waaronder de directeur en chef van het partijcomité van het ziekenhuis, zijn ontslagen.

Gezondheidsautoriteiten van de provincie Zhejiang spreken van een 'ernstige overtreding van de procedures'. Volgens de verklaring krijgen de besmette patiënten een behandeling aangeboden en ontvangen zij een financiële compensatie. Ook is een onderzoek gestart naar andere patiënten die zijn blootgesteld aan het risico van kruisbesmetting door hergebruik van bloedbuisjes.

 

HIV-schandaal

China werd in de jaren '90 opgeschrikt door een enorm schandaal, waarbij tienduizenden bloeddonors in de provincie Henan met HIV werden besmet. In het laboratorium werd nadat het plasma was verwijderd bloed van dezelfde bloedgroep samengevoegd en opnieuw bij donoren geïnjecteerd zodat zij snel opnieuw bloed zouden kunnen geven. Op die manier werden 30 tot 50.000 donoren met HIV besmet. Waarschijnlijk waren de Chinese autoriteiten al jarenlang van het schandaal op de hoogte voordat werd ingegrepen.

Volgens officiële cijfers hebben ruim een half miljoen Chinezen HIV. Waarschijnlijk is het werkelijke aantal twee tot drie keer zo hoog; 0,1 tot 0,3 procent van de bevolking komt in de meeste landen voor. Twee derde van hen loopt het virus op door heteroseksuele contacten, een kwart door homoseksuele contacten en de rest door gebruik van besmette naalden voor drugsgebruik. Besmetting door medische fouten zijn voor zover bekend tegenwoordig zeldzaam.

 

Alertheid

Toch is er reden voor alertheid. De website Sixth Tone schrijft dat de afgelopen week zowel een ziekenhuis in Qingdao als een hospitaal in de provincie Shandong melding maakt van kruisbesmetting van patiënten met Hepatitus-B. Dat wijst erop dat medici het vaker niet zo nauw nemen met de regels.

zaterdag 11 februari 2017

Gerelateerde personen:

Li Keqiang

Gerelateerde onderwerpen:

Verhitte discussie op congres orgaanhandel
Schandaal illegaal hergebruik medisch afval
Nationaal plan Traditionele Chinese Medicijnkunde

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder