economie cultuur politiek RSS

Acht doden bij geweldsuitbarsting Xinjiang

Acht doden bij geweldsuitbarsting Xinjiang

De politie heeft dinsdag in Pishan drie mannen doodgeschoten die daarvoor met messen vijf personen van het leven hadden beroofd. Nog eens vijf personen raakten bij de aanval gewond.

De aanval vond dinsdagavond plaats bij de ingang van een appartementencomplex in Pishan, in het zuiden van Xinjiang. Drie mannen hakten met messen in op voorbijgangers. De politie was snel ter plaatse en schoot de aanvallers dood. Pishan is daarna door paramilitaire politie-eenheden hermetisch afgesloten van de buitenwereld.

Lokale autoriteiten hebben de aanval op internet gemeld, maar de verklaring rept niet over een mogelijk motief of de namen en etniciteit van de aanvallers. Volgens getuigen die de South China Morning Post heeft gesproken, zou het om Oeigoeren gaan.

 

Onrustige regio

Xinjiang is een autonome regio in het uiterste westen van China. Bijna de helft van de bevolking bestaat uit Oeigoeren, een erkende etnische minderheid die voornamelijk uit moslims bestaat. Het is er al geruime tijd onrustig; veel Oeigoeren voelen zich achtergesteld bij de Han-Chinezen en vinden dat ze in hun religieuze vrijheid worden beperkt.

Sommige Oeigoeren vinden daarom dat ze beter af zijn als zelfstandig land: Oost-Turkestan. Een deel van hen is bereid dat doel te bereiken door geweld te gebruiken. Voor de Chinese overheid is separatisme onbespreekbaar en ze reageert op de onrust met controle en repressie. De laatste jaren was Xinjiang het toneel van veel grote en kleine geweldsincidenten. Maar juist afgelopen jaar was het er relatief rustig. Wel was er eind december een zelfmoordaanslag op een partijkantoor in Karakax, waarbij naast de drie daders ook een bewaker en een overheidsfunctionaris om het leven kwamen.

woensdag 15 februari 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Vijf doden bij terroristische aanslag Xinjiang
Inwoners Xinjiang moeten paspoort inleveren
Arrestaties na dood politieman Xinjiang

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder