economie cultuur politiek RSS

'China overbrugt gat militaire technologie met westen'

'China overbrugt gat militaire technologie met westen'

Chinese militaire technologie is op een punt geraakt dat het vrijwel gelijkwaardig is aan die van het westen. Dat zegt de Britse denktank International Institute for Strategic Studies in zijn jaarrapport.

Jarenlange Chinese investeringen in militaire technologie werpen hun vruchten af. De achterstand ten aanzien van het westen wordt kleiner en is op sommige punten al verdwenen, aldus het rapport over militaire balans van het IISS dat dinsdag werd gepresenteerd. “China’s militaire vooruitgang benadrukt dat westerse dominantie op het gebied van geavanceerde wapensystemen niet langer een gegeven is", aldus IISS-directeur John Chipman.

Volgens het rapport groeiden de militaire uitgaven in Azië de afgelopen vijf jaar met vijf tot zes procent per jaar. China is met een budget van 137 miljard euro goed voor een derde van alle militaire uitgaven in de regio. China besteedt jaarlijks bijna twee keer zoveel als Japan en Zuid-Korea samen.

 

Luchtdominantie

Op het gebied van dominantie in de lucht heeft China grote stappen vooruit gezet. Chinese straaljagers zijn nog niet zo goed als de modernste westerse jagers, maar het Volksbevrijdings-leger maakt dat goed door de ontwikkeling van moderne luchtdoelraketten, die zowel vanaf vliegtuigen als vanaf de grond kunnen worden afgevuurd. IISS noemt apart de ontwikkeling van een nieuwe langeafstandsraket, waardoor tankvliegtuigen en AWACS-vliegtuigen die normaal op ruime afstand van het strijdgewoel opereren binnen Chinees bereik komen.

Volgens IISS neemt de Chinese export van wapens steeds meer de plaats in van Rusland. In opkomende economieën is veel belangstelling voor moderne, maar relatief goedkoop Chinees wapentuig. Zo brengt China voor veel landen nieuwe militaire technologie binnen handbereik, zoals raketsystemen en drones.

 

Vliegdekschip nadert voltooiing

Staatsmedia melden woensdag dat dit jaar nog een nieuw Chinees vliegdekschip te water wordt gelaten. Dat wordt gebouwd op een werf in Dalian. In 2019 zal het schip gereed zijn om test-vaarten uit te voeren en kan dan in 2020 door de marine in gebruik worden genomen.

Het is het eerste vliegdekschip dat door China is ontworpen en gebouwd. De Chinese marine beschikt al over de Liaoning, maar dit is een tweedehandsje uit Oekraïne. Waarschijnlijk komen er op termijn nog een of twee Chinese vliegdekschepen bij, zodat de marine tegelijkertijd in de Oost- en Zuidchinese-Zeeën actief kan zijn.

woensdag 15 februari 2017


Gerelateerde onderwerpen:

China erkent bouw tweede vliegdekschip
China publiceert militaire strategie
Chinese leger wil graag beter opgeleide rekruten

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder