economie cultuur politiek RSS

China stopt import van steenkool Noord-Korea

China stopt import van steenkool Noord-Korea

De Chinese overheid verbiedt met onmiddellijke ingang de invoer van Noordkoreaanse steenkool. De maatregel volgt na de testlancering van een ballistische raket door het leger van Noord-Korea.

Vanaf zondag 19 februari is het Chinese bedrijven niet toegestaan om steenkool uit Noord-Korea te importeren. De maatregel is geldig tot einde van het jaar. Dat meldt het ministerie van handel zaterdag op zijn website.

Een reden voor de importstop wordt niet gegeven. Maar een verband met een Noordkoreaanse raketproef vorige week zondag ligt voor de hand. Toen lanceerde het leger een draagraket waarop ook kernwapens kunnen worden geplaatst. Een Pukguksong-2 vloog vijfhonderd kilometer in oostelijke richting en viel in zee tussen het Koreaanse schiereiland en Japan.

 

Verscherping

Daarmee verscherpt Beijing de economische strafmaatregelen tegen zijn bondgenoot. Veel economische sancties die door de Verenigde Naties zijn afgekondigd vanwege het Noord-koreaanse kernwapenprogramma werden door China keurig uitgevoerd.

Maar juist de invoer van steenkool nam het afgelopen jaar met 14,5 procent toe tot 22,48 miljoen ton. China deed daarbij een beroep op een uitzonderingsclausule in het sanctieprogramma, waarbij het wel is toegestaan handel te drijven als die ten goede komt aan het welzijn van Noordkoreaanse burgers.

 

Enige bondgenoot

China is zo'n beetje Noord-Korea's enige bondgenoot in de wereld. Maar de verhoudingen zijn de afgelopen jaren ernstig bekoeld. De leiders in Beijing vinden het maar niets dat het regime van Kim Jung-un eigen kernwapens ontwikkelt en daarmee de status quo in de regio in gevaar brengt. Zo is de stationering van een hypermodern anti-raketsysteem in Zuid-Korea een direct gevolg van de dreiging uit het noorden, maar kan in tijden van crisis ook Chinese kernraketten uit de lucht plukken.

China is de belangrijkste handelspartner en de export van ijzererts en steenkool is de belangrijkste bron van buitenlandse deviezen voor Noord-Korea. Afgelopen maandag weigerde Chinese autoriteiten in Wenzhou een Noordkoreaanse vrachtschip met een lading steenkool ter waarde van een miljoen dollar. Toen werd als reden gegeven dat die teveel kwik zou bevatten. Het bleek een voorbode voor een totaalverbod op de invoer van steenkool die het Noordkoreaanse regime hard zal treffen.

zaterdag 18 februari 2017


Gerelateerde onderwerpen:

China en VS op een lijn over sancties Noord-Korea
Vijf vragen over China en Noord-Korea
China trekt rode lijn voor Noord-Korea

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder