economie cultuur politiek RSS

Volgsysteem voor auto's in Xinjiang

Volgsysteem voor auto's in Xinjiang

De Chinese overheid wil dat alle voertuigen in de onrustige regio Xinjiang met een GPS-tracker en een RFID-chip worden uitgerust. Het volgsysteem is bedoeld om terrorisme tegen te gaan.

Eigenaren krijgen tot 30 juni de tijd om aan de nieuwe eisen te voldoen en moeten daarvoor 90 yuan per voertuig per jaar betalen. De regel betreft alle personenwagens, bedrijfsauto's, maar ook zwaar bouwmaterieel en landbouwvoertuigen. Wie niet aan de regels voldoet, kan vanaf 1 juli niet meer tanken.

De maatregel is maandag gepubliceerd op de site van de lokale overheid in Bayingolin, maar volgens Radio Free Asia wordt die ook in andere prefecturen in Xinjiang van kracht. Het volgsysteem is volgens lokale autoriteiten nodig om de 'sociale stabiliteit' te waarborgen. "Er gaat een grote dreiging uit van internationaal terrorisme en voertuigen zijn het belangrijkste vervoermiddel voor terroristen en worden gebruikt als wapen. Daarom is het nodig om alle voertuigen in de prefectuur te volgen", aldus de bekendmaking.

 

Datacentrum

Met een GPS-tracker kunnen de autoriteiten alle voertuigbewegingen middels het Beidou-satellietsysteem in de gaten houden, verdachte voertuigen volgen of naar patronen zoeken. Eerder werd aangekondigd dat er in Xinjiang een datacentrum wordt gebouwd om informatie voor terrorismebestrijding te verzamelen. Het is niet duidelijk waar de RFID-chip in de kentekenplaat voor nodig is. Mogelijk dient deze alleen om te voorkomen dat toch met voertuigen zonder GPS-tracker wordt getankt.

Xinjiang is een uitgestrekt en dunbevolkt deel in het uiterste westen van China. Het zou zeer kostbaar zijn om hier camera's te plaatsen die kentekens vastleggen, zoals dat in grote Chinese steden gebeurt. Er zijn naar schatting één à twee miljoen voertuigen in heel Xinjiang.

 

Machtsvertoon

Paramilitaire eenheden hielden de afgelopen dagen parades in Urumqi (foto), de hoofdstad van de autonome regio Xinjiang, Hotan en Kashgar. Het machtsvertoon is bedoeld om duidelijk te maken dat Beijing vastbesloten is een einde te maken aan het geweld in de regio. "We moeten onze geweren laden, onze zwaarden uit hun schedes trekken, onophoudelijk slaan en zonder knipperen zo hard toeslaan dat terroristen weer met beide voeten op aarde komen", aldus adjunct-partijleider Zhu Hailun in een rede voor de manschappen in Urumqi.

Dinsdag werd bovendien bekend dat de overheid in totaal honderd miljoen yuan (15 miljoen euro) tipgeld heeft uitgeloofd. Wie concrete aanwijzingen over aanslagen doorspeelt kan tot wel 5 miljoen yuan beloning ontvangen.

 

Onrustige regio

Xinjiang is een autonome regio in het uiterste westen van China. Bijna de helft van de bevolking bestaat uit Oeigoeren, een erkende etnische minderheid die voornamelijk uit moslims bestaat. Het is er al geruime tijd onrustig; veel Oeigoeren voelen zich achtergesteld bij de Han-Chinezen en vinden dat ze in hun religieuze vrijheid worden beperkt.

Sommige Oeigoeren vinden daarom dat ze beter af zijn als zelfstandig land: Oost-Turkestan. Een deel van hen is bereid dat doel te bereiken door geweld te gebruiken. Voor de Chinese overheid is separatisme onbespreekbaar en ze reageert op de onrust met controle en repressie. De laatste jaren was Xinjiang het toneel van veel grote en kleine geweldsincidenten. In drie gevallen werd daarbij van voertuigen gebruik gemaakt om op het publiek in te rijden.

dinsdag 21 februari 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Acht doden bij geweldsuitbarsting Xinjiang
Vijf doden bij terroristische aanslag Xinjiang
Inwoners Xinjiang moeten paspoort inleveren

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder