economie cultuur politiek RSS

Kijktip: China op CinemAsia 2017

Kijktip: China op CinemAsia 2017

Van dinsdag 7 tot en met zondag 12 maart wordt in Amsterdam weer het filmfestival CinemAsia gehouden. Daar zijn opnieuw interessante films over China te zien.

Chongqing Hotpot (China, 2016) is een humoristische actiefilm. Als het restaurant van drie vrienden in Chongqing failliet gaat, ontdekken ze tijdens het opruimen dat hun kelder grenst aan een bankkluis. Wat volgt is een vrolijke, chaotische Chinese actiefilm vol drama, morele dilemma's en keihard geweld. De film sprak tot de verbeelding van de Chinese bioscoopbezoeker en genereerde onverwacht een recette van 370 miljoen yuan (55 miljoen euro).

(donderdag 9 maart, 21.40 uur en zaterdag 11 maart, 19.00 uur, beide in Kriterion)

 

Soul on a String (China, 2016) combineert de filmgenres western en fantasy. Regisseur Zhang Yang gebruikte twee boeken van de Tibetaanse schrijver Tashi Dawa over wraak, haat, reïncarnatie en verlichting. Tegen het decor van het uitgestrekte Tibetaanse landschap volgen we de Tibetaanse cowboy en moordenaar Taibei op een queeste om een heilige steen terug te brengen naar een berg die Boeddha’s handdruk symboliseert. Taibei’s epische tocht raakt gecompliceerd als de tot over haar oren verliefde Joan en een helderziende maar onnozele elf hem vergezellen.

(zaterdag 11 maart, 13.00 uur en zondag 12 maart, 13.00 uur, beide in Rialto)

 

Still life (China, 2006) van regisseur Jia Zhangke, die bekendheid verwierf met Mountains May Depart (2015), speelt zich af in de regio van de Drieklovendam. Mijnwerker Han Sanming gaat in Fengjie op zoek naar zijn ex-vrouw die hij zestien jaar niet heeft gezien. Tegelijkertijd komt ook verpleegster Shen Hong naar de stad, op zoek naar haar man die al twee jaar weg is. Zij vinden hun (ex-)geliefden en proberen een nieuw leven op te bouwen tegen het decor van een stad die moet worden ontruimd omdat die door de bouw van de dam onder water komt te staan.

(vrijdag 10 maart, 13.00 uur, Kriterion)

 

Taxi Stories (China/Hong Kong/Indonesië/Nederland, 2016) is een mozaïekfilm over globalisering gesitueerd in drie Aziatische wereldsteden. Wederzijds onbegrip, miscommunicatie en exploitatie compliceren het leven van een homoseksuele taxichauffeur in Beijing, een welgestelde zwangere vrouw in Hongkong en een arme tiener in Jakarta. Hoewel de wereld economisch steeds meer verbonden raakt, blijkt sociale verbinding voor deze mensen lastig te realiseren. Allen zoeken ze oprecht menselijk contact, maar mislukken daarin door de barrières van hun sociale klasse.

(woensdag 8 maart, 17.15 uur en zaterdag 11 maart, 16.45 uur, beide in Kriterion)

 

Chungking Express (Hong Kong, 1994) is een romantische dramafilm van Wong Kar-wai. Het verhaal gaat over twee politieagenten die gebukt gaan onder de liefde. Het eerste deel gaat over agent 223, waarvan de relatie met zijn vriendin verbroken is. Hij koopt een maand lang elke dag een blik ananas met de uiterste vervaldatum 1 mei, met als beweegreden dat aan het eind van de maand ze óf herenigd zijn, óf hun liefde ook de vervaldatum bereikt heeft. Het tweede gedeelte gaat over agent 663 die tegen zijn meubels praat, nadat zijn relatie met een stewardess beëindigd is. De film werd in slechts 23 dagen opgenomen!

(zondag 12 maart, 15.30 uur, Kriterion)

 

Mad World (Hong Kong, 2016) is een aangrijpende dramafilm over de bipolaire Ah-Yang. Als hij wordt ontslagen uit een psychiatrisch ziekenhuis, geeft zijn vader hem een slaapplek in diens appartementje. Vanuit deze claustrofobische omgeving proberen de van elkaar vervreemde vader en zoon te werken aan een gedeelde toekomst, maar door traumatische gebeurtenissen uit het verleden zit geluk hen in de weg. Dit emotionele speelfilmdebuut van Wong Chun laat de worstelingen zien van mensen die leven met schuld en van mensen die de schuldigen niet kunnen vergeven.

(dinsdag 7 maart, 19.15 uur in Kriterion; donderdag 9 maart, 21.30 uur en zaterdag 11 maart, 21.30 uur in Rialto)

 

Hebei, Taipei (Taiwan, 2015) is een persoonlijke documentaire van Nien-Hsiu Li over haar vader Li. Hij heeft voor zowel de Nationalisten als de Communisten gevochten tijdens de Chinese Burgeroorlog. Uiteindelijk strandde hij aan het eind van de oorlog in Taipei, Taiwan, ver verwijderd van zijn geboorteplaats in Hebei. Met een camera in de hand stapt dochter Li in de voetsporen van vader Li om te zien wat er van zijn jeugdherinneringen is overgebleven. Zijn schokkende anekdotes worden afgewisseld met beelden van haar reis door China. Ze laat daarmee zien hoe radicaal China is veranderd sinds de oorlog.

(woensdag 8 maart, 15.00 uur en donderdag 9 maart, 19.30 uur beide in Kriterion)

 

Vive l'Amour (Taiwan, 1994) is een kritisch portret van leven in de grote stad. Drie jongeren delen een appartement in Taipei en soms ook het bed. Maar ondanks dat zij samenleven, blijven ze altijd alleen en slagen er niet in elkaar te helpen hun problemen op te lossen.

(donderdag 9 maart, 18.45 uur in Kriterion)

 

My Fathers Choice (Nederland, 2017) is een persoonlijke documentaire van regisseur Yan Ting Yuen, die op haar vijfde naar Nederland emigreerde. Zij koppelt de levensgeschiedenis van haar vader aan de drastische ontwikkelingen in China van de afgelopen vijftig jaar. Van de Grote Chinese Honger in de jaren vijftig tot de omarming van het Chinees kapitalisme, de relatie tussen het kleine, persoonlijke en grote, globale is er een van constante spanning. Is Yuen’s vader – en daarmee ook de regisseur – een product van de tumultueuze Chinese geschiedenis, of is zijn leven zo moeilijk geweest door de verkeerde keuzes die hij in de loop van zijn leven maakte?

(donderdag 9 maart, 19.00 uur en zondag 12 maart, 19.15 uur, beide in Kriterion)

 

Meer informatie en kaarten bestellen kan op de site van CinemAsia.

zondag 26 februari 2017



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder