economie cultuur politiek RSS

BBC-team mishandeld; gedwongen verklaring te tekenen

BBC-team mishandeld; gedwongen verklaring te tekenen

Een filmploeg van de BBC is naar eigen zeggen deze week in de provincie Hunan mishandeld door een groep onbekende mannen. Politiemensen en overheidsfunctionarissen eisten vervolgens dat de ploeg schriftelijke excuses aanbood en hun opnames vernietigde.

BBC-verslaggever John Sudworth en zijn ploeg waren naar Hunan gereisd om Yang Linghua te interviewen en te volgen op haar reis naar Beijing om daar een petitie aan te bieden. De familie van Yang heeft een slepend dispuut met de lokale overheid over compensatie nadat zij hun land moesten verlaten. Daarbij zou haar vader zijn doodgeslagen.

Toen de filmploeg in haar dorp arriveerde werden zij opgewacht door een groep van ongeveer twintig mannen. Volgens Sudworth werden ze aangevallen en hun apparatuur vernield. Nadat de ploeg het dorp was ontvlucht, werden ze achtervolgd en klemgereden.

 

Illegaal interview

Na enige tijd arriveerden geüniformeerde politiemensen en twee medewerkers van de lokale overheid. Die stelden volgens Sudworth dat zij alleen hun veiligheid konden garanderen als zij een verklaring zouden tekenen en al hun videobeelden zouden wissen. Onder die druk tekende hij de verklaring waarin hij toegaf een poging te hebben ondernomen een 'illegaal interview' af te nemen en daarmee 'een negatieve invloed' te hebben uitgeoefend.

De BBC heeft later beeldmateriaal ontvangen waarop te zien is hoe Yang wordt gearresteerd door dezelfde mensen die tot de knokploeg behoorden. De vereniging van buitenlandse correspondenten wijst erop dat Chinese regels toestaan iedereen te interviewen die daarin toestemt. Zij roept de overheid en de politie op stappen te nemen om te voorkomen dat buitenlandse verslaggevers worden blootgesteld aan geweld en intimidatie.

 

Niet welkom

Het is niet toevallig dat Yang en de Britse filmploeg tegen problemen aanlopen. Vrijdag zijn in Beijing de Lianghui, de Twee Sessies, begonnen. Tijdens deze gelijktijdige plenaire vergaderingen van het Nationale Volkscongres en de Politieke Consultatieve Conferentie zijn petitionarissen die aandacht willen voor hen aangedaan onrecht niet welkom.

Lagere overheden krijgen de opdracht om te voorkomen dat zij naar de hoofdstad afreizen. Ironisch genoeg werkt dit in de hand dat veel petitionarissen dit moment kiezen om aandacht voor hun grieven te vragen. Juist nu zijn lagere overheden bereid te onderhandelen of een compromis te sluiten om te voorkomen dat boze burgers hun stem in Beijing laten horen.

 

foto: BBC

vrijdag 3 maart 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Politieagenten HK schuldig aan mishandeling activist
Correspondenten in China ervaren toenemende druk
Geen nieuw visum voor Franse journaliste

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder